Nordéns OS-framtid oviss - trots kvalklar

Foto: Lisa Nordén.
SPORTBLADET

Lisa Nordén hade i Japan chansen att övertyga Sveriges olympiska kommitté (SOK) om att hon förtjänar en plats i den svenska truppen till sommar-OS i Rio de Janeiro.

Men den svenska triathlonstjärnan slutade på 22:a plats och hennes OS-medverkan hänger fortfarande i luften.

Resultatmässigt var Lisa Nordén internationellt sett redan kvalificerad till OS. Men SOK:s krav på de svenska idrottarna är att de har en kapacitet att slåss om en plats bland de åtta främsta i OS.

Det kravet gällde dock inte vid tävlingen i Yokohama, som för övrigt vanns av amerikanskan Gwen Jorgensen.

– Vi vet vad Lisa kan, men det känns viktigt att se att hon klarar av ett lopp och att kroppen håller. Sedan gör vi en helhetsbedömning av hur året sett ut, sade SOK:s sportchef Anders Wiggerud till TT inför nattens tävling.

Tappade i löpningen

Den helhetsbedömningen är dock inte klar ännu.

– Jag har inte pratat med henne själv eller hennes tränare än. Jag vet inget om hennes känslor under loppet, om det var så att hon kunde gå för fullt eller om hon har känningar efteråt, säger Anders Wiggerud.

– Jag vet inte så mycket mer än det man såg när man tittade på loppet, att hon hängde med bra i simning och cykling och tappade på löpningen.

Besked i juni

OS-silvermedaljören från London har ett par skadeförföljda år bakom sig, och säsongen har inte blivit så framgångsrik som hon tänkt. Frågan är fortfarande om det blir något Rio-OS för Nordén – Anders Wiggerud vill inte säga vartåt SOK:s bedömning lutar.

– Nu har vi fram till den 5 juni att bestämma oss om huruvida vi tror att hon skulle kunna konkurrera om en topp åtta-plats.

TT: Det du såg i natt, skulle det räcka?

– Jag vill inte gå in på det eftersom jag varken pratat med tränaren eller henne.

TT