Jättekast av Daniel Ståhl när han vann SM

1 av 2
SPORTBLADET

Han misslyckades på OS.

Men på SM svarade Daniel Ståhl med ett monsterkast på 68,72.

Längre än vad som krävdes för att ta OS-guld i Rio och nytt världsårsbästa.

– Det hade ju varit snyggare att ta ett OS-guld. Men det är ändå klockrent, säger Ståhl.

Daniel Ståhl kom till OS som en av få tänkbara medaljkandidater på friidrottssidan. Men i kvalet gjorde han en av årets sämsta tävlingar med 62,26 och missade finalen.

– Jag hade inte den powern i dag som jag brukar ha, sa han.

Under SM-helgen har dock kraften varit tillbaka med besked. Redan igår vann han kulan på personliga rekordet, 19,38, och kände på sig att det kunde bli långt även i diskus.

Världsårsbästa

– 19,38 tyder på att jag är i riktigt bra fysisk form inför diskusen. Nu är planen bara att kasta långt i varje tävling, sa han.

Och långt blev det.

Första kastat flög en bra bit förbi 65 meterslinjen – men också ut från kastsektorn och blev ogiltigt. I andra gick diskusen rakare och landade på fina 65,09, 69 centimeter längre än Ricky Bruchs 44 år gamla SM-rekord.

”Väldigt stolt”

Men Ståhl var inte klar där.

I sista omgången fick han på allt och lite till. Diskusen flög ut till 68,72, personligt rekord med 1,86 meter och 35 centimeter längre än världsårsbästat som Christoph Harting vann OS-guld på. Kastet tar också Ståhl förbi Stefan Fernholm upp som tvåa i Sverige genom tiderna, 2,54 meter bakom Ricky Bruch svenska rekord.

– Jag tänkte att nu ska jag bara vräka på i utkastet, hundra procent. Och så gjorde jag det, säger Ståhl till TT om monsterkastet.

Att det kom två veckor för sent grämer honom lite:

– Jag önskar bara att jag hade gjort det på OS i stället. Men jag är väldigt stolt, säger Ståhl.

OS-finalisten Axel Härsedt blev tvåa i tävlingen på 63,49, trea blev Benn Harradine på 62,20.

■ ■ ■

Daniel Ståhl var inte ensam om att plocka hem en dubbel under SM-helgen. Michel Tornéus följde upp tionde längdguldet utomhus med att ta sitt tjugonde SM-guld totalt när han vann tresteget på SM med personliga rekordet 16,10.

Även Tom Kling-Baptiste åker från Sollentuna med två guld efter att ha följt upp 100-meterssegern med att knäcka träningskamraten Johan Wissman på 200-metersupploppet.

Khaddi Sagnia följde också upp sitt 100-metersguld med ännu ett SM-guld, den här gången i favoritgrenen längdhopp. I femte omgången fick hon på 6,69 vilket räckte till en klar seger före Erica Jarder.

ARTIKELN HANDLAR OM