”Jag har alltid gillat att springa”

1 av 2
SPORTBLADET

Hanna Hermansson, 27 gick från fotbollsspelare till friidrottare på ett år.

Nu springer hon för att ta sig till friidrotts- EM.

– Det skulle vara jättekul att få representera Sverige, säger Hanna Hermansson.

Hanna Hermansson har spelat fotboll i hela sitt liv. Redan som 16 åring var hon med och vann division ett med AIK, och tog dem upp till Damallsvenskan. Som yngsta spelare i laget kan hon ha haft en lysande framtid framför sig. Men glädjen försvann.

– Jag ville ha mer speltid, så jag gick till Enskede i division två, säger Hermansson.

Hade du kunnat ta en plats i Damallsvenskan?

– Kanske så småningom. Men just under den tiden hände mycket andra roliga grejer som man var intresserad av, så jag tappade lite av det roliga, säger 27-åringen.

"Hade ingen framtid"

Två korsbandsskador ledde till att fotbollen hamnade i skymundan. Istället flyttade Hermansson till USA för att gå på college.

– När jag åkte till USA var det inte för att spela fotboll i första hand, utan för att plugga. Sen blev knät bättre och jag började spela lite. Men jag visste att jag inte hade någon framtid där, jag hade gjort mitt bästa, säger Hanna Hermansson.

Istället kom friidrotten in i bilden. Men det var egentligen en tillfällighet.

– Jag har alltid gillat att springa och har varit ganska bra på det som fotbollsspelare. Vi hade en friidrottsgrupp, så jag frågade tränaren om jag kunde vara med och träna, säger Hermansson.

Trea på 800 meter

Det var fritt fram för Hermansson. Hon fick vara med och träna, och det gick bättre än förväntat. Tränaren ville att hon skulle börja tävla, vilket hon gjorde.

– När det började gå sådär bra i friidrotten ville jag satsa på det istället för att se vart det leder, säger 27-åringen.

Det här var förra året. Ett och ett halv år efter sin debut är Hanna Hermansson trea i Sverige på 800 meter. Hon trodde aldrig att det skulle gå så fort.

– Jag hade inga förväntningar alls och jag tränade inte så hårt. Jag tränade lite generellt och sprang några lopp, säger Hermansson.

"En liten chans på EM"

Träna generellt och springa några lopp har tagit henne ganska långt. Det övergripande målet är att bli så bra som möjligt. Men det finns också mer konkreta mål på vägen dit.

– Jag hoppas springa så bra som möjligt på SM och förhoppningsvis få en pallplats där, och sen en uttagning till Finnkampen, säger Hanna Hermansson.

Men det finns ännu större tävlingar som är realistiska.

– Det skulle vara jättekul att få representera Sverige. OS skulle vara väldigt osannolikt, men jag har fortfarande en liten chans att nå EM. Det är fortfarande möjligt, säger Hermansson.

ARTIKELN HANDLAR OM