Beskedet: Ryska friidrottarna portas

SPORTBLADET

Nu är det slutdiskuterat.

Cas ändrar inte IAAF:s beslut och därmed blir det inga ryska friidrottare i OS.

Ett beslut som öppnar för att stänga av hela Ryssland från mästerskapet.

– Nu kan utländska idrottare andas ut av lättnad och vinna sina pseudo-guld i vår frånvaro, rasar Isinbajeva på Instagram.

Det har varit en följetong ända sedan i november när internationella friidrottsförbundet, IAAF, beslutade att stänga av Ryssland från allt internationellt tävlande. Men nu är det sista ordet sagt: Ryssland får inte ställa upp med några friidrottare i OS.

Coe: ”Ingen dag för triumf”

Idrottens skiljedomstol, Cas, kom med beskedet under förmiddagen i dag och därmed kommer stjärnor som Jelena Isinbayeva inte att finnas på plats i Rio. Totalt är det 68 överklaganden som Cas avslår.

– Även om vi är tacksamma för att regler och vår makt att upprätthålla de här reglerna har stöttats så är det här ingen dag för triumferande uttalande. Jag kom inte in i den här idrotten för att stoppa idrottare från att tävla. Efter Rio kommer IAAF:s insatsgrupp fortsätta med arbetet att skapa en ren och säker miljö för de ryska friidrottarna att tävla i så de kan komma tillbaka till internationella tävlingar, skriver IAAF:s ordförande Sebastian Coe i ett uttalande. .
De enda två ryska medborgarna som kommer tillåtas tävla på friidrottsbanorna i OS är längdhopperskan Darija Klisjina, baserad i USA, och visselblåsaren Julia Stepanova som båda kommer tävla under IOK:s olympiska flagga.

Kan leda till fler avstängningar

Domen kan också få än större konsekvenser. Wada presenterade den så kallade McLaren-rapporten i tisdags. Den visar på utbredd, statligt understödd, rysk dopning i ett flertal idrotter under de senaste fem åren och efter det sade IOK att man skulle ”undersöka de juridiska möjligheterna” att stänga av Ryssland från hela OS.

Domen i Cas i dag kan vara en fingervisning om att IOK kommer att göra det senare i veckan.

Ryssland rasar

Ryska regeringen lämnade ett kort uttalande efter beskedet:

– Jag beklagar verkligen domen. En kollektiv bestraffning är inte acceptabel enligt oss, säger Dimtrij Peskov, talesperson för ryska regeringen i Kreml.

Idrottsministern Vitalij Mutko var på plats vid Cas:

– Jag kan bara beklaga. Vi kommer nu att överväga om det finns ytterligare åtgärder. Jag tror det här beslutet är taget på politiska grunder, utan att ha rättslig grund, säger han.

Storstjärnan Isinbajeva skrädde inte heller orden:

– Tack alla för att ni begravt friidrotten. Det här är ett rent politiskt beslut. Alla argument riktas mot ryska friidrottsförbundet och det finns inget konkret mot idrottsutövarna, säger hon till Tass och på Instagram fortsätter hon:

– Låt alla utländska idrottare får andas ut av lättnad, nu kan de vinna sina pseudo-guld i vår frånvaro. Makt är alltid fruktat, skriver hon på Instagram.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Sommar-OS

IAAF

Ryssland