Tidemand vann Portugals VM-rally

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jagar nu VM-titeln i WRC2

Foto: @WORLD

Pontus Tidemand jagar VM-titeln. Och han imponerade i Portugal.

– Det här var det bästa som kunde hända, säger han.

Svensken inledde WRC2-klassen i Portugals VM-rally med att vara snabbast i superspecialen i torsdags, sedan byggde han och co-drivern Jonas Andersson vidare på det under fredagen. På den längsta sträckan för dagen (27,44 km) drog han ifrån britten Elfyn Evans med 16,1 sekunder och sedan följde ytterligare fem sträckvinster. Han hade till slut ledningen med en halv minut.

Under lördagen tvingades Evans bryta under rallyts längsta etapp (37,67 km) samtidigt som Tidemand och Andersson körde enormt bra och vann sträckan klart, de hade den sjunde bästa tiden totalt och ökade ledningen i klassen till en och en halv minut.

Därefter drabbades svenskarna av en punktering vilket gjorde att de plötsligt låg 2,6 sekunder efter peruanen Nicolás Fuchs. På den avslutande sträckan körde svenskarna sedan felfritt igen och de avslutade lördagen med en halv minuts ledning.

- Vi får vara glada att vi ändå hade en så pass stor ledning att ta av, annars hade kanske vinstchanserna försvunnit, säger Pontus.

– Nu kunde vi snabbt slå oss tillbaka till toppen och dessutom få en hyfsad marginal för att inte behöva ligga på alltför hårt på de sista sträckorna.

Jagar titeln

Under söndagens fyra avslutande sträckor bevakade han sin ledning och vann VM-rallyt i WRC2, i mål hade han nästan en och en halv minuts försprång. WRC-klassen vanns av  Citroëns Kris Meeke, före Andreas Mikkelsen och  VM-ledaren Sebastien Ogier. Tidemands tid räckte till en nionde plats totalt.

- Det svåraste med att ha ett glapp till resten av fältet är att man samtidigt som man inte kan ta några risker, kan man inte heller dra ner för mycket på tempot för då fungerar inte bilen som den ska och man kan lätt göra ett misstag, säger svensken som tog nio sträckvinster.

- Vi har testat mycket den senaste tiden och jag har varit riktigt nöjd med bilen. Det gör mycket för att kunna få till ett sådant här resultat. Sen har vi väldigt bra team hos både SKODA och EVEN Management som backar upp oss under och utanför tävling, vilket gör att alla bitar faller på plats och vi kan fokusera på att prestera.

Tidemand och Andersson har bara kört två av de fem deltävlingarna som avgjorts i år och de har stått på prispallen i båda. För Emil Bergkvist har det däremot varit en tuffare helg, han fick bryta tävlingen efter ett mekaniskt problem.

Nästa deltävling avgörs i Italien melan den 9 och 12 juni.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM