”Folk förväntar sig att jag gör poäng”

SPORTBLADET

Jättetalangen Isabelle Haak vill leda Sverige till första EM på 34 år

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard.
Sverige kan kvala till EM för första gången på 34 år.

Hon beskrivs som en frälsare, blivande världsstjärna och är den som ska leda Sverige mot första europamästerskapet sedan 1983.

Och just det, Isabelle Haak är bara 16 år gammal.

– Jag tycker att pressen är kul, jag spelar bara bättre då, säger supertalangen.

Svensk volleyboll har inte nått några stora internationella framgångar under de senaste årtiondena och får sällan rubriker. Isabelle Haak vill ändra på det.

16-åringen är bärande i det svenska landslag som inleder EM-kvalet mot Danmark i dag.

Med sina 195 centimeter och sin kraft är hon en spelare Sverige aldrig tidigare haft.

– Vi är inte vana vid den här typen av talang här hemma. Det är fantastiskt att vi kan ha en sådan. Om man tittar internationellt har de stora länderna en eller ett par sådana här. Då är de världsbäst och nu har vi en, säger förbundskaptenen Ismo Peltoarvo.

Drivs av en stark vilja

Haak lämnar elitserien och Engelholm för att nästa säsong spela i franska Beziers Angels. Flyttlasset går i augusti och i sista matchen på hemmaplan inför europaäventyret och EM-kvalet visade 16-åringen sin dominans. Sverige vann genrepet mot Bosnien och Hercegovina med 3–2 i set och Haak var bäst med 32 poäng.

– Det här ger en bra känsla i laget. Vi får ett jättebra självförtroende som är bra att ha med sig till EM-kvalet, säger hon.

Du är 16 år, hur kan du vara så här bra?

– Det handlar om vad man har för vilja. Jag vill verkligen utvecklas och det är väldigt viktigt om man vill framåt.

Det är därför Haak har tagit beslutet att flytta till Frankrike. Hon blir inte proffs eftersom hon vill hålla college i USA öppet och kommer att plugga klart gymnasiet på distans.

– Jag ser fram emot lite nya utmaningar och högre nivå på spelet. Det är därför jag går dit, för att få en extra utmaning och bli bättre.

Hur bra kan du bli?

– Det är svårt att säga. Men jag vill bli så bra som möjligt. Jag vill spela i en stor klubb där volleyboll är en stor sport i landet.

Förbundskapten Peltoarvo ser inget stopp för hur långt Haak kan gå.

– Hon är redan jättebra och hon är bara 16. Redan nu slår hon bollen jättehögt. Hoppar hon lite till är hon som en kille. Det finns få begränsningar. Hon kan absolut bli en världsstjärna. Det svåraste är kanske det mentala, att kunna hantera den här framgången och vara en stjärna, säger han.

Ungt och energiskt lag

Än så länge verkar framgången dock inte vara något som påverkar Haak.

– Det är press och folk förväntar sig att jag ska göra poäng. Men jag spelar bara bättre under press. Jag tycker att det är kul för jag vill leva upp till folks förväntningar. Det är klart att det är tråkigt om det går sämre, men jag tycker mest att det är roligt och positivt.

I landslaget har Haak även storasystern Anna, 22, och det är ett ungt Sverige som går in i EM-kvalet.

Bara två spelare är födda på sent 80-tal, resten är 90-talister.

– Det är kul. Vi har jättebra sammanhållning och vi har jättemycket energi, säger Haak som tror att laget har chans att gå till första EM-slutspelet sedan 1983.

– Det är målet. Estland blir nog svårast, men vi ska ta oss vidare. Det skulle betyda otroligt mycket med ett EM, det hade varit jättekul.

ARTIKELN HANDLAR OM