Sofie Skoogs succé – vidare till final

SPORTBLADET

"Mitt livs hopp"

Foto: TT
Sofie Skoog.

RIO DE JANEIRO. Personligt rekord när det gällde som mest.

Sofie Skoogs OS-debut blev en succé.

– Det är mitt livs hopp, säger hon efter 1,94 i höjdkvalet.

Damernas höjdhopp har toppmässigt haft ett svagt år. Men när höjdkvalet avgjordes i dag var det som att grenen vaknat på nytt. För att ta sig till final krävdes på förhand tuffa 1,94 – och när allt var över hade hela 17 hopperskor tagit sig över höjden.

En av dem var Sofie Skoog som tog kvalhöjden, tillika personliga utomhusrekordet, i första försöket – med luft. 

– Det kändes verkligen jättebra, det var inte bara bra höjder utan bra hopp också. Supergôtt, säger hon och försöker se tillbaka på rekordhoppet:

– Vad kommer jag ihåg av det egentligen? Jag kommer ihåg att det var ett väldigt bra hopp på 1,92 och att jag tänkte "gör jag bara samma sak så tar jag 1,94 också". Sen gjorde jag samma sak och lite till kändes det som för det är mitt livs hopp.

”Då var det Sofie-anpassat”

Att hon, till skillnad från majoriteten av svenska landslaget, träffat formen perfekt förklarar hon med ett lyckat förläger i Rio Maior där hon "bara åt, sov och tränade". Att hon är den enda som var på lägret och lyckats i OS kände hon inte till.

– Är jag? Jaha... då var det Sofie-anpassat då, haha.

Finalen avgörs på lördag och i ett jämnt fält spekulerar Sofie Skoog i att mellan 1,96-1,98 utan rivningar kan räcka för medalj. Något hon hoppas ha i sig.

– Det är det jag vill. Har jag en lika bra dag så finns det mer att plocka ut, säger hon och fortsätter:

– Allt kan hända i en final, det är det som är charmen med idrott. Kravet jag har på mig själv är att jag ska göra det riktigt bra, sen kan jag inte påverka hur de andra hoppar

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Sommar-OS