Svenskchefen mitt i stjärnornas spricka

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

”Anser att de gjort ett stort misstag”

Foto: TT
Sjarapova och Murray.

Andy Murray öppnar för att bryta samarbetet med Head – som en protest mot att rackettillverkaren försvarat dopningsavstängda Maria Sjarapova.

Mitt i tvisten: Storsponsorns svenske chef.

– Andy har inte tittat på detaljerna, säger Johan Eliasch, huvudägare och styrelseordförande på Head, till Sportbladet.

Johan Eliasch.

Nike och Porsche bröt sina avtal med Maria Sjarapova sedan det blev offentligt att 29-åringen testats positivt för nyligen förbjudna substansen Meldonium.

Head?

De gjorde tvärtom; de försvarade stjärnan.

”Maria är en förebild och en kvinna med integritet”, skrev rackettillverkaren i ett uttalande, där de även tydligt förklarade att de kommer erbjuda Sjarapova förlängt kontrakt.

Det fick herrarnas världstvåa – Andy Murray, också han sponsrad av Head – att ryta till. Skotten hotade med att lämna storsponsorn i protest för att deras ”etiska värderingar inte är förenliga med hans egna”.

– Jag har inte tänkt igenom det än, men det är möjligt, sa skotten.

”Stort misstag”

Nu svarar Heads huvudägare och styrelseordförande, svenske Johan Eliasch. Han anser att Murrays uttalande inte var genomtänkt.

– Det var ett generellt uttalande av Andy, ett standardsvar på en sådan typ av fråga. Det är viktigt för en atlet att vara associerad med ”brands” som är seriösa. Men har Andy tittat på detaljerna? Han har självklart rätt att ifrågasätta vem han vill, och vi på Head är 100 procent emot dopning. Men i det här fallet så handlar det inte om dopning. Det handlar om en medicin som Maria (Sjarapova) tagit i tio års tid. Inte för att ge sig själv fördel på tennisbanan, utan för att förebygga sjukdomar.

Ni står fortfarande bakom Sjarapova?

– Ja, till 100 procent. Och jag måste säga att det är ett stort misstag av Wada att inkludera Meldonium på den förbjudna listan. Det finns nämligen ingen klinisk forskning som bevisar att det har en prestationshöjande effekt.

”Känner ingen oro”

Forskaren Ivars Kalvins, som var den som uppfann substansen, har själv sagt att sovjetiska soldater använde Meldonium för att motverka stress, öka uthålligheten och höja den fysiska prestationen?

– Det må vara en aspekt av det hela. Men min misstanke är – och jag hoppas att jag har fel – att man förbjudit Meldonium just för att det är vanligt i Ryssland och i östra Europa. Det känns, faktiskt, som en så kallad ”Russia bash”.

Har ni själva gjort efterforskningar kring Meldonium?

– Nej, vi är inte kemister. Men utifrån det vi sett och hört så finns det ingenting som visar att det är prestationshöjande.

Känner ni någon oro för att Andy Murray ska avsluta sitt samarbete med er?

– Nej, vi har en löpande dialog med Andy och är inte alls oroliga. Han har dessutom ett långt kontrakt, så det blir en väldigt hypotetisk fråga, säger Johan Eliasch till Sportbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Head

Wada

Porsche

Nike