Svensk protest efter handduksmissen

avJohan Flinck

SPORTBLADET

Lövgren: ”Måste stå upp när något händer”

1 av 5

RIO DE JANEIRO. En egyptisk spelare sprang in på planen med en stor, vit handduk runt halsen när Sverige skulle kvittera.

Sportbladet kan nu avslöja att handbollslandslaget lämnat in en protest.

– Hade det gett utvisning hade det naturligtvis gett oss större möjlighet att göra mål, säger överledaren Stefan Lövgren till Sportbladet.

Handbollsherrarna hade chansen att kvittera mot Egypten i ett sista anfall med åtta sekunder kvar.

Då sprang en inbytt egyptisk spelare in på planen från bänken med en stor, vit handduk runt halsen.

Domarna såg uppenbarligen inte det, Sverige försökte skjuta två gånger om men lyckades aldrig få in bollen i mål utan förlorade med 25-26.

”Borde gett utvisning”

Men den svenska lagledningen noterade spelaren med handduken och Sportbladet kan nu avslöja att man lämnade in en skrivelse (läs: protest) till det internationella förbundet inom den föreskrivna timmen efter matchen. Bland annat tog man hjälp av bilder på twitter.

– De kom lägligt där och sedan var det någon som skickade bilder till mig också, säger överledaren Stefan Lövgren till Sportbladet sent på onsdagsnatten lokal tid.

– Vi vill få det prövat eftersom han inte bär reglementsenlig klädsel, vilket man varit så noga med på senare tid. Det ska ses av domarna och bestraffas. Hade det då gett utvisning hade de varit en man mindre och det hade naturligtvis gett oss större möjlighet att göra mål.

Vad tror du att ni kan få ut av det?

– Det är alltid svårt när det gäller protester. Men vi vill markera. Vi och stora delar av arenan och tv-publiken såg ju det och då känns det som ett måste att anmäla ställa frågan varför det inte beivrades på platsen.

Tror du att ni kan få till någon annan sportslig utgång av matchen?

– Vi tror ingenting i nuläget. Vi har inte gjort anspråk på att det ska vara utvisning eller att vi ska vinna matchen eller att matchen ska spelas om. Utan vi har bett dem titta på situationen och återkomma till oss med ett svar eller en förklaring. Sedan får man ta det därifrån.

”Måste stå upp när något händer”

– Springer någon in med en handduk runt halsen tycker man att någon av delegaterna borde ha sett det. Annars är de ju rätt pigg på att gå ner och tillrättvisa bänken, veva med gula kort och, som i dag, tvåminutare, säger Lövgren och syftar på lagkaptenen Tobias Karlssons tvåminutare för protest på avbytarbänken i går.

– Vi måste stå upp när något sådant här händer. Det handlar mer om en markering från vår sida.

Senast 12.00 på onsdagen lokal tid ska det internationella förbundets disciplinkommitté ha svarat på Sveriges protest.

ARTIKELN HANDLAR OM