Brasilianskt stavguld efter drama och burop

SPORTBLADET

”Inte sett något liknande sen Berlin 1936”

1 av 2

Rio de Janeiro. Stavhopparen Thiago Braz har tagit Brasiliens första friidrotts-guld under OS efter ett osannolikt drama.

Han vände tävlingen med personliga rekordet 6,03 innan publiken buade ut konkurrenten Renaud Lavillinie i sista misslyckade hoppet.

– Jag är besviken, jag har inte gjort något mot brasilianarna, säger Lavillenie.

Foto: Renaud Lavillenie buades ut.

Det var en stavhoppstävling som hade precis all tänkbar dramatik. Det började med att ösregn tvingade arrangören att avbryta tävlingen och börja om först en timme senare.

Men hopparna tog ingen notis om det utan bjöd på en otrolig stavtävling när det hela drog igång igen. Och länge såg allt ut att handla om storfavoriten Renaud Lavillenie som var felfri över alla sina inledningshöjder.

”Ser man inom fotbollen”

Efter 5,93 var det bara fransmannen och hemmahoppet Thiago Braz kvar. Men även om redan den höjden var sydamerikanskt rekord så tvekade inte brassen att stå över 5,98 när Lavillenie klarade även den höjden i första. Ribban åkte upp på 6,03 och Lavillenie var riktigt nära i sina två första försök – när plötsligt Thiago Braz slog till med sitt livs hopp och gled över 6,03.

Men publiken jublade inte bara. När Lavillenie lade upp ribban på 6,08 för en sista chans att vända på tävlingen haglade buropen i stället.

– Thiago är väldigt stark, han får stadion bakom sig, men jag är besviken för det var inte fair play från publiken, säger Lavillenie.

Taktiken från hemmafansen fungerade och fransmannen rev sista hoppet och klarade därmed inte av att försvara sitt guld från London.

– Sånt här ser man inom fotboll, inte friidrott. På Berlin-OS 1936 var publiken emot USA och Jesse Owens, men sedan dess har vi inte sett något och vi måste jobba emot det. Inte bra för imagen för OS.

Det brasilianska guldet var blott det andra under hela OS.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Sommar-OS