”Det här var hundra procent mitt fel”

Foto: Systrarna Cate och Bronte Campbell.
SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Hur känns det att bära ett helt lands förväntningar på sina axlar?

Inte så bra, om man inte orkar.

Australien är en simnation i chock efter systrarna Campbells svaga OS.

Sarah Sjöström sa det direkt efter finalen på hundra meter frisim:

– Det är inte lätt att vara storfavorit.

Då hade hon just simmat hem ett brons i ett lopp där de australiensiska systrarna Cate och Bronte Campbell missat pallen på en distans där Cate varit storfavorit och Bronte en medaljfavorit.

Det gick inte alls, och undantaget ett guld i 4x100 meter frisim har Australiens damlag haft ett hemskt OS i Rio.

Det blev inga medaljer på 100 fritt.

Och det blev inga medaljer på 50 meter fritt i natt heller.

”Varit riktigt tufft”

Tränaren Simon Cusack behövde inte ens hinna se loppet för att veta att världsettan Cate inte skulle vinna.

– När jag såg henne komma in… jag har sett henne sedan hon var nio år gammal, och jag kunde se att hon kände av situationens allvar.

Efter missen då tröstades Cate Campbell av konkurrentkompisen Sjöström, men grät ändå. När hon kom hem till OS-byn väntade stora delar av det australiensiska simlaget uppe för att stötta henne.

– Det har varit riktigt tufft. Jag har räknat ut att jag simmat i mer än halva livet, och när halva livet handlar om mindre än sextio sekunder och allt är ditt fel, när du gör bort dig, då tar man det på hakan. Det här var hundra procent mitt fel, sa hon efteråt, i en intervju där hon inte kunde hålla tårarna borta.

Knep silvret

Efter en ny miss på 50 meter fritt i natt återstod bara en sista chans: lagkappen över 4x100 meter medley. Inför OS var Australien favorit till guld där också, med ett lag där världsmästarna Emily Seebohm (ryggsim) och Cate Campbell (frisim) var ankare.

Men det blev aldrig ens match.

USA avgjorde finalen tidigt, och på vägen in mot målgång låg fem andra lag på rad. Campbells sista kamp började i uppförsbacke, hon gick ut som sexa, långt efter USA:s OS-mästare Simone Manuel.

Hon hann inte ikapp, men hon spurtade till slut hem ett silver, en hundradel före ett imponerande Danmark med en ännu mer imponerande Pernille Blum på slutsträckan, ett par minuter efter att hon simmat hem OS-guldet på 50 fritt.

Det var en bra sistalängd för Australien och familjen Campbell, men det var verkligen inget bra OS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS