OS-brons till Sarah Sjöström: ”Asglad”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog tredje medaljen: "Tagit hårt mentalt"

Rio de Janeiro. Sarah Sjöström är 22 år gammal men meriterna slår redan det mesta i Sveriges hundraåriga olympiska simhistoria.

Nattens brons på 100 meter frisim gör att hon leder simmarnas medaljtopp för ett OS, före Arne Borg år 1924 och Therese Alshammar år 2000.

– Jag är jätteglad. Jag är hur glad som helst, säger Sarah Sjöström.

Foto: Peter Wixtröm

Sarah Sjöström kom till Rio de Janeiro med fyra individuella grenar på schemat. Hundra fjäril slutade med världsrekord och guld, tvåhundra frisim med pers och silver.

Hundra fritt är den distans som har stämt sämst under våren och följaktligen den som Sjöström hade lägst förväntningar på.

Hon tog sig till final med semins fjärde bästa tid (53,16) och behövde troligen sänka sig ett par tiondelar för att hota Simone Manuel (53,11), Penny Oleksiak (52,72) och Cate Campbell (det nya olympiska rekordet 52,71).

"Borde inte få medalj"

I finalen pressade sig Sjöström till sitt yttersta. Hennes teknik i vändning och målgång brukar inte matcha de bästa, så inte heller den här gången, men på ren fysik och vattenkänsla simmade hon upp sig från femte plats efter 50 meter till pallen i mål.

Mot Manuel och Oleksiak fanns inget att göra. Den sextonåriga kanadensiskan kom in på exakt samma tid som amerikanskan. Men därbakom – 29 hundradelar senare – blev Sjöström trea och vann bronset på tiden 52,99 – 32 hundradelar över sitt personliga rekord.

– Tiden jag gjorde borde man inte få medalj på på ett OS, säger Sarah.

Hur glad är du?

– Jag är jätteglad. Jag är hur glad som helst. Det här var verkligen en överraskning, det var nästan tävlingens största överraskning för mig.

"En av varje valör"

Bronspengen fullbordar Sarahs medaljsamling här på OS.

– Jag är bara asglad att det blev en av varje valör. Det är ashäftigt. Jag saktade in på slutet lite för att det skulle bli ett brons.

Nästa onsdag fyller Sarah Sjöström 23 år. Hon kan utan vidare delta i två, kanske tre OS till. Men med en individuell distans (50 frisim) och en lagkapp (medley) är hennes resultat redan jämförbara med de bästa någon svensk simmare någonsin presterat på ett OS.

Ingen svensk simmare har någonsin tagit fyra medaljer på ett OS. Är det en inspiration?

– Inte jag heller. 50 fritt är samma som jag sa inför hundra fritt: det är tufft. Jag har simmat flest lopp av alla på hela OS typ. Jag tror att jag är tröttast också, säger Sjöström.

I antal guld är Gunnar Larsson (1972) och Håkan Malmrot (1920) fortfarande i ledning med sina två, men i antal medaljer glider Sjöström upp i topp. Hon är den fjärde svensken att ordna en trippel, men det som höjer henne över Therese Alshammar, Arne Borg och Anders Holmertz är en av medaljerna är i guld.

Om Sarah Sjöström aspirerar på att bli tidernas svenska olympier får hon vänta ytterligare minst fyra år. För inte ens två guld till räcker för att peta ner skytten Wilhelm Carlberg som i Stockholm 1912 prickade hem tre guld och två silver, varav två av segrarna kom i den i dag bortglömda sporten miniatyrgevär.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

Följ Sportbladet på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE