Ferraris chef: Bilen kan bli en legend

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nya Ferrari ska kunna besegra Mercedes

1 av 3 | Foto: AFP

Här är bilen som ska utmana Mercedes.

– Vi hoppas att detta blir en vinnande bil, en legend, säger Ferraris stallchef Maurizio Arrivabene.

– Det vore en stor besvikelse om den inte kan besegra Mercedes.

Förra året tog Sebastian Vettel tre segrar för Ferrari under sin debutsäsong. Det var mer än vad teamet hade vågat hoppas på och i år har man höjt målsättningen ytterligare.

SF16-H ska göra Ferrari till en utmanare i kampen om VM-titeln.

– Den är snygg, säger Sebastian Vettel i samband med presentationen:

– Det ligger mycket arbete i den och det har varit en mycket spännande tid, men det är en snygg bil och den bör också vara ett steg framåt.

Stor förändring

Årets bil är byggd under ledning av James Allison. Det är första gången som teknikchefen har haft fullt ansvar för utvecklingen av bilen. Den skiljer sig från sin föregångare dels färgmässigt, där airboxen har mer vit än tidigare, men också eftersom nosen är betydligt kortare. Mercedes har gått åt samma håll och man gör det för att leda mer luft in under bilen och på så sätt skapa mer downforce. Ferrari har dessutom gjort en förändring när det gäller den främre hjulupphängningen och den bakre delen av bilen ger också ett intryck av att vara smalare än fjolårets version.

– Jag hoppas att vi har gjort tillräckligt mycket, säger teknikchef Allison i samband med presentationen.

– Men vi kommer inte att få något riktigt bra svar innan vi kört det första loppet. Men det är ingen tvekan om hur mycket kärlek, kunskap och engagemang som vi har lagt ner i den här bilen.

Besegra Mercedes

Ferrari har dessutom lagt ner mycket jobb på att förbättra motorn. Under säsongen 2015 tog man in mycket tid på de senaste årens dominanter från Mercedes, men Ferrari hoppas nu att man har kunnat hämta in de sista tiondelarna också. Förra året vann det italienska teamet tre lopp, tog 16 pallplatser och var tvåa i VM. I år är kraven högre.

– Jag förväntar mig att det är en bil som kan slå Mercedes i säsongspremiären, säger Ferraris chef Sergio Marchionne.

– Jag säger inte att vi måste göra det. Jag säger att vi måste kunna göra det. Vi har inga ursäkter längre.

Efter presentationen skickar Ferrari bilen till Barcelona där man ska genomföra en filmdag under söndagen och sedan inleds vintertesterna på måndag. Williams presenterade sin bil i förmiddags och Mercedes har visat upp sin bil under en filmdag på Silverstone i Storbritannien.

Säsongen startar i Australien den 20 mars.

Publicerad: