Vasaloppet 2016

Utpekad av juryn: "Är bara motionär"

Av: 

Linn Nordström

SPORTBLADET

Vasaloppets sportchef: Jag tycker synd om honom

Motionären Rasmus Ax blev oönskat det stora namnet efter årets Vasalopp.

Dameliten stördes av flera herråkare som kan ha påverkat pallplatserna – men bara Rasmus Ax diskades.

Ett beslut som fått mycket uppmärksamhet.

– Jag är bara en vanlig motionär, säger Rasmus Ax efter all uppståndelse.

Vasaloppets eftersnack har nästan uteslutande handlat om hur dameliten stördes av flera herråkare under upploppet. Tävlingsjuryn pekade efter loppet bara ut en herråkare som blev diskad. Med 800 meter kvar innan målgången i Mora gjorde Ulricehamnsåkaren Rasmus Ax ett snävt spårbyte som resulterade i störningsmoment för både vinnaren Katerina Smutná och tvåan svenska Britta Johansson Norgren. Diskvalificeringen har gett den 26-åriga motionsåkaren oönskad uppmärksamhet de senaste dagarna.

– Jag har sagt det jag vill om situationen. Jag är bara en vanlig motionär, säger Rasmus Ax till Sportbladet.

”Tycker synd om åkaren”

Sportchefen för Vasaloppet, Tommy Höglund, kunde inte föreställa sig den uppmärksamhet och känslor som diskvalificeringen rört upp.

– Det händer ofta att någon eller några åkare blir diskade men då brukar det vara över dagen efter. Jag tror att detta är en kedjereaktion av den uppståndelse det blev kring själva upploppet och den här händelsen är ju inte en del av det, säger Tommy Höglund.

– Jag tycker synd om åkaren som blev diskad. Man ser att han tappar balansen men med sändningen från SVT som bevismaterial såg juryn hur han störde åkarna till den grad att han blev diskad, säger Tommy Höglund.

Näst högsta straffgraden

Vasaloppets tävlingsjury lutar sig tillbaka på internationella skidförbundets regler när en åkare ska straffas. Det finns inga klara regler över hur nära målgången en incident ska ske för att det ska kunna räknas som en eventuell påverkan för slutresultatet.

– Det finns inga direktiv över hur många meter det ska röra sig om. Det är upp till juryn att avgöra, säger Tommy Höglund.

Att diskvalificera en åkare efter ett lopp är det högsta straffet, efter avstängning, som man kan dela ut.

– Det går att få tidstillägg men juryn bedömde att detta störde loppet så pass mycket att diskning var aktuellt, säger Tommy Höglund.

Vad tycker du om att en ensam motionär blir uthängd, tog juryn ett förhastat beslut?

– Jag tycker synd om honom men jag har svårt att se att tävlingsjuryn gjort en felbedömning, säger Tommy Höglund.

Se incidenten här (extern länk)

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Herråkare diskas - störde dameliten

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasaloppet 2016

Vasaloppet

Längdskidor