Södertälje oväntat blekt mot Linköping

SPORTBLADET

Jakten på slutspel syntes inte

Linköping

Södertälje slåss för att nå SM-slutspelet i ishockey.

Det märktes inte mot Linköping.

De tafatta och håglösa gästerna fick sig snarare en lektion av den sedan länge kvartsfinalklara elitserietvåan med 1-4.

- Vi var för fjuttiga framför kassen. Det funkar inte att stå där och peta i stället för att ta striden, kritiserar tränaren Mats Hallin.

Efter drygt fem minuter small det första gången bakom Ratislav Stana i Södertäljes kasse. Brendan Morrision - tillbaka efter skada - serverade Mike Knuble, som drog in sitt 24:e mål för säsongen.

Något som borde ha fått Södertälje att vakna och inse allvaret. Efter hemmaförlusten mot HV71 i lördags är laget i desperat behov av poäng för att inte sågas av i kampen om en slutspelsplats. Men som laget agerade i Cloetta Center lutar mycket åt att det blir en ny snöplig niondeplats - i så fall för fjärde året på raken.

Otroligt blekt

- Jag vet inte vad de sysslade med riktigt, säger Linköpings Tony Mårtensson, som läckert lurade ned Stana och lirkade in 2-0.

- För att ha så mycket att spela för var de otroligt bleka.

Det kunde ha varit ännu mer - främst i andra perioden då östgötarna bombarderade stackars Stana. Frånsett ett par lägen av Petri Liimatainen och Kyle Calder var det Linköping för hela slanten.

Östgötarna behövde inte precis förta sig då man producerade mål nummer tre. Jussi Tarvainen sköt och Mikko Peltola kunde helt omarkerad raka in returen. 4-0 i mitten av sista perioden var ytterligare ett verk av den nykomponerade kedjan Mårtensson, Tim Eriksson och Johan Lindström, där den sistnämnde lurade Stana efter ännu en fartfylld uppvisning.

- Alla tre är snabba på rören och vi verkar passa rätt okej ihop, säger Mårtensson.

Målfarligt lån

Lindström var utlånad till allsvenska Hammarby hela hösten, där han gjorde 21 poäng på 27 omgångar. Nu svarade han för sin andra fullträff i Linköping.

- Att ta plats i det här gänget är inte precis det enklaste, men jag kan inte göra annat än att ge järnet hela tiden. Och så skadar det väl inte om man gör ett och annat mål, säger Lindström.

Södertälje fick en tröstmål på slutet genom Jan Huokko - till ingen nytta.

- Tur att HV bara fick med en poäng från Malmö i alla fall, säger SSK:s back Niclas Hävelid.

Något annat att glädjas för fanns absolut inte för Södertälje.

TT