Västerås vände underläge igen mot Hammarby

SPORTBLADET

Edsbyn i topp efter 8-4 över Boltic

Stockholm

Hammarby hade chanserna.

Men det var Västerås som fick utdelning.

"Mesta mästarna" vände än en gång underläge på Zinkensdamms IP och vann med 5-3 (2-2).

Historien upprepade sig på Zinken. Förra säsongen lagen möttes, både i allsvenskan och i elitserien, vände VSK underläge efter första halvlek. Under höstens allsvenska till 4-3-seger och under vårens elitserie från 1-4 i halvtid till 6-4. Den här gången, i andra elitserieomgången, vann VSK med 5-3.

Men det var, liksom i fjolårets två möten, Hammarby som inledde matchen bäst och ledde rättvist med 2-0 efter 18 minuters spel. Västerås lade sig på försvar och försökte då och då att kontra med en och annan långboll - men utan resultat.

Västmanlänningarna lyckades dock till sist reducera genom Andreas Hammarbäck, och när Johan Geijbert därefter slog in kvitteringen i 28:e minuten var det plötsligt öppet igen.

Hammarby fortsatte att skapa chanser i andra - men det var VSK som förvaltade de möjligheter som gavs.

- Vi ska tydligen hamna i underläge här för att det ska gå bra, sade Västerås Anders Östling, som till stor del låg bakom vändningen.

Förlust efter nia raka

I den 62:a minuten ordnade han 3-2 och bara tre minuter senare petade han frislaget till Patrik Anderbro som slog in 4-2.

- Det kändes otroligt skönt att vi fick ledningen. Det var tufft i början och vi hamnade för långt ner i banan, sade han.

Hammarbymålen i första halvlek kom på hörna, så även reduceringen till 3-4 i andra genom Stefan Erixon. I slutminuterna hade VSK-målvakten Daniel Kjörling en hel del att göra, men avvärjde Hammarbys anstormning.

Hammarbyspelarna ansåg sig snuvade på en straff i slutminuterna och i stället var det VSK som fick straff i anfallet efter. Den sattes av Västerås interna skytteligaledare, Michael Carlsson, som nu är uppe i 18 mål.

- Det var Hammarbys match och de skapade otroligt mycket. Så det var skönt att ta två poäng eftersom vi var så tillbakapressade, sade VSK-tränaren Magnus Berglund.

Hammarby hade inte förlorat sedan den 1 december, då mot Sandviken hemma på Zinken (3-4). Men efter nio förlustfria matcher tog det alltså stopp.

Broberg vann efter sent mål

Däremot fick Hammarbys målkung David Karlsson behålla sin svit. 23-åringen fortsätter att göra mål i varje match och gjorde Bajens första mål.

Svenska mästaren Edsbyn har liksom Västerås tre poäng efter två elitseriematcher och toppar tabellen före Västerås och Sandviken. Edsbyn slog Boltic med klara 8-4 efter att ha haft 7-1 i halvtid.

Även Sandviken står på tre poäng. Magnus Muhrén säkrade segern mot Vetlanda på fredagskvällen genom sitt 5-4-mål i den sista minuten.

Broberg skrällvann borta över Villa-Lidköping med 4-3 genom ett sent straffmål (i den 88:e minuten) av Svenne Olsson.

Jenny Danielsson/TT