”Kan ju inte komma som en jäkla chock”

Mattias Hargin gör karriärens sista tävling: ”Nästa år är jag i Japan”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Mattias Hargin var inställd på att slalomen i VM var hans sista tävling.

Nu avslutar han i stället karriären i Andorra. 

– Det kommer nog inte att kännas särskilt konstigt, säger Hargin. 

Mattias Hargin har inte fått de resultat han velat de senaste säsongerna. Under VM i Åre aviserade 33-åringen att karriären såg ut att vara över. 

– Jag har sagt till alla att det skulle kunna vara sista tävlingen och det är inget jag säger för att jag är besviken och arg, sa han då. 

I veckan gav Hargin det definitiva beskedet att karriären är över och han avslutar den med att åka fredagens parallelltävling under världscupavslutningen i Andorra. 

– Det känns bra. Det är lätt att sitta och säga det nu, men det känns faktiskt skönt. Sedan kommer det säkert svänga, det är en omställning och det blir självklart annorlunda. Men jag satt och kollade på tävlingarna i veckan och saknade det inte så mycket.

”Nästa år är jag i Japan”

Hargin har under sin karriär också åkt en hel del friåkning, det kommer han att fortsätta med. 

– Det är inte så att jag ska bli världsmästare i friåkning, men jag vill fortsätta göra saker jag tycker är roligt. Det får nog bli en blandning mellan roligt och business, säger han och fortsätter: 

– Jag är inte särskilt sugen på att tävla. Jag tycker att jag har tävlat klart. Men det är andra delar man kan fylla med sponsoruppdrag och sådana grejer. Jag har en del skidresor jag vill göra också som man inte har hunnit med. 

Vart vill du åka? 

– Ett kompisgäng brukar åka till Japan i januari och det är ju mitt under säsongen, så nästa år är jag i Japan i stället för Kitzbühel.

”Planen var att hålla på längre”

Hargin vann bara en världscuptävling under sin karriär. Men den han vann var den mest prestigefyllda i just Kitzbühel. 

Trots att resultaten uteblivit de senaste säsongerna blev många förvånade när Hargin meddelade att han slutar. 

– Vissa har sagt "va, ska du sluta!?". Det kan ju inte komma som en jäkla chock när man inte har presterat. Planen var att hålla på längre, men det är ju skönt att folk inte säger "äntligen är det dags". Det har mest varit mycket stöd och support. 

Hur tror du att det blir att göra sista tävlingen? 

– Jag är inte jätte-emotionell av mig så det kommer nog inte att kännas särskilt konstigt. Jag ska försöka njuta 

ARTIKELN HANDLAR OM