Mühlegg kunde ha stoppats innan OS

SPORTBLADET

Dopningsansvarige svensken: ”De som skulle testa honom var inte riktigt säkra på hur han såg ut”

Dopade Johann Mühlegg kunde ha stoppats redan före OS 2002, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Hade vi testat honom där så hade han blivit fälld, säger Bengt Saltin, tidigare dopningsansvarig på Internationella skidförbundet.

– Det är första gången jag får höra om det. Det är tragiskt om arrangörer eller personal gjort fel, säger Per Elofsson.

Tyskspanjoren Mühlegg vann tre guldmedaljer i Salt Lake City 2002, men tvingades så småningom lämna tillbaka samtliga efter att han testats positivt för darbepoetin, en syntetisk form av bloddopning.

Sina två VM-medaljer från Lahtis 2001 (guld och silver) har han dock fått behålla.

”Inte säkra på hur han såg ut”

Nu avslöjar Västerbottens-Kuriren att Mühlegg kunde ha åkt fast innan mästerskapet.

– Vi hade stora misstankar i december och januari. Vi skickade en grupp för att testa Mühlegg, men de som skulle testa honom var inte riktigt säkra på hur han såg ut. Hade vi testat honom där så hade han blivit fälld, säger Bengt Saltin, tidigare dopningsansvarig på Internationella skidförbundet, till VK.

Svenskhoppet Per Elofsson var chanslös när Johann Mühlegg svischade iväg i spåret.

Elofsson, som i Sotji-OS kommer att vara expert i Viasat, har tidigare berättat att han kände till att Mühlegg använde otillåtna medel innan mästerskapet.

”Ville bara skrika”

– Vi svenskar visste att det var de som knaprade piller och dopade sig. Mühlegg hade ju också blivit så mycket bättre sedan han började tävla för Spanien. Rapporterna från hans träningspass inför Salt Lake City var helt hysteriska, han hade flugit uppför backar med fradgan hängande, berättade Elofsson under ett antidopningsseminarium i Stockholm 2007.

– Jag ville bara skrika åt alla att han skulle bort från mästerskapet. Jag vill inte säga att det var Mühlegg som förstörde min karriär. Det var både fysiskt och mentalt. Jag hade haft en agent som försökte sno mig på pengar och försökte därför sköta alla mina affärer själv. Det blev för mycket.

När Elofsson nu får höra om de nya uppgifterna säger han:

– Det är första gången jag får höra om det. Det är tragiskt om arrangörer eller personal gjort fel. Det får alltid konsekvenser för andra.

ARTIKELN HANDLAR OM