Klüft i hårdträning för ny OS-roll

SPORTBLADET

”Har inte hittat min programledarstil än”

Två månader kvar. Sedan tänds den olympiska elden i Sotji.

Carolina Klüft satsar även den här gången på OS-guld – fast i OS-plugg.

– Jag har inte hittat min egen programledarstil än, jag prövar mig fortfarande fram, säger hon.

Hon är knappast någon duvunge i olympiska sammanhang. Carolina Klüft vann guld i sjukamp 2004 i Aten, och tävlade i både tresteg och längdhopp i Peking 2008.

Men nu är det vinter-OS och den här gången ska hon inte ens tävla, utan i stället lotsa tittarna genom spelen som programledare i Viasats OS-studio.

– Som aktiv har man ju mycket åsikter om media – de på andra sidan, säger hon.

– Många har blivit förvånade, typ "vinter-OS, kan du något om det?". Men jag inte ska vara någon expert utan programledare, jag tror att det är viktigt att skilja på det. Det passar mig bättre än att grotta ner mig och kunna alla detaljer och precis alla namn och så. Det tror jag andra kan mycket bättre än mig.

Fullmatad pärm

Fast frågan är om det verkligen stämmer?

Förberedelserna går via en pärm. En grå pärm med handskrivna blad, där "Carro" noggrant staplat upp idrotterna, grenarnas olympiska historia, svenskhoppen, de internationella stjärnorna med mera.

Metodiska anteckningar som förmodligen bäddat för högsta betyg på vilken tenta som helst.

– Jag vet ju hur mycket tid aktiva lägger ner för att förbereda sig inför ett OS, men jag blir väldigt ödmjuk inför hur mycket arbete som läggs ner även på "andra sidan", säger hon.

Dessutom har hon gått bredvid stora delar av Viasat-gänget som "prao", och även haft kontakt med andra programledare utanför koncernen för att höra hur de jobbar.

– När jag tittar på tv nu så tittar jag på ett helt annat sätt. Hur tänker de? Det här känns bra – varför känns det här bra?

– Nu har vi börjat spelat in lite program, och då har det varit mer fokus på kamerateknik och sånt, så jag har inte riktigt hunnit sätta formen på min egen programledarroll. Svenska folket ska ju ändå känna igen mig. Samtidigt som jag måste lära mig allt det här tekniska runt omkring, och hur jag ska gå från det ena till det andra så att det blir ett bra flow.

"Van vid åsikter"

Hon har hoppat på ett OS-tåg som startar i något av en uppförsbacke.

Att de olympiska spelen ska sändas i Viasat och inte SVT har upprört stora delar av svenska folket. Och så har vi ju det här med att hon – ex-friidrottaren – ska sitta där i OS-studion.

– Det kommer att vara olika åsikter, och jag är van vid det. Men skulle man basera sina beslut i livet hela tiden på vad andra tycker så skulle det bli väldigt jobbigt.

– Jag säger inte att jag kommer vara en Ola Wenström, som har år av erfarenhet av att vara programledare. Jag ska inte kopiera honom, utan jag är här för att jag har varit på andra sidan och kan komma in med andra perspektiv.