”Vansinnig öppning” av Kalla hjälpte inte

SPORTBLADET

Hämtade in 20 sekunder direkt – Sverige sexa

Charlotte Kalla stod för en monsterupphämtning på sin tredjesträcka och gav Sverige ett pallplats-läge i stafetten.

– Det var bara att grisa på, säger Kalla.

På sistasträckan tappade dock Britta Johansson Norgren två placeringar och svenskorna slutade sexa.

– Jag säger väl bara förlåt att jag inte orkade mer idag, säger hon till SVT.

Charlotte Kalla fick en tuff uppgift när hon gick ut på tredjesträckan efter Hanna Eriksson med en och en halv minut upp till Norge och 47 sekunder upp till Finland på tredjeplatsen.

Men Kalla blåste på hårt i början och tog snabbt in 20 sekunder på alla i det ymniga snöfallet i Lillehammer.

– En vansinnig öppning, säger Anders Blomquist, SVT:s expertkommentator.

Efter 2 km på den tredje sträckan hade avståndet upp till det norska laget krympt till 57 sekunder – och Kalla hittade ännu en växel. Hon gick snabbast av och vid växlingen hade avståndet krympt ännu mer. Totalt hämtade hon in 32 sekunder.

– Jag ville inte spara på något utan gå ut hårt och göra ikapp så många sekunder som möjligt. Det är ett tungt före i dag med det här snöfallet så backarna blir extra sega, det gällde att hela tiden hålla fart på skidorna, säger Kalla i SVT.

”Fick göra jobbet själv”

– Det var kanske en lite offensiv öppning men eftersom jag fick göra jobbet själv så var det bara att grisa på. Jag hade hoppats kunna gå ikapp USA som såg ut att krokna lite, säger Kalla som växlade tre sekunder bakom USA på tredje plats.

Tom i blicken

Britta Johansson Norgren på sistasträckan gjorde inte sitt bästa lopp och Sverige slutade till slut på en sjätteplats 2.05 efter Norge.

En enormt besviken Norgren Johansson var tom i blicken när hon gick till intervjuzonen.

– Jag säger väl bara förlåt att jag inte orkade mer idag. Det var tungt redan från start för mig, och jag kände redan från början att det inte var min dag. Det är kul med stafetter, men tråkigt att man gör första dåliga loppet för i år på en stafett, säger hon till tv-kanalen.

Norge överlägset

För det Norge, som inte förlorat en damstafett i längdåkning på fyra år, var som väntat alldeles för starkt och resten fick göra upp om platserna bakom. Therese Johaug avgjorde stafetten på andra sträckan som så många gånger förr, och i mål var de dryga minuten före tvåan Finland

– Jag hade en extremt bra dag och det var skönt att få ett bra lopp här på hemmabanan. Lite överraskad blev jag att jag fick en så stor lucka. Men jag var lite irriterad efter loppet i går så jag hade rätt mycket energi i dag, säger Johaug i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM