’Då halkar du av banan och kraschar i muren’

På jakt efter totaltsegernFelix Rosenqvist kan vinna världsfinalen i Formel 3 i helgen.

avAnna Andersson

SPORTBLADET

...F3-föraren Felix Rosenqvist, 22, EM-tvåan som satsar på segeri världs­finalen som avgörs i Macau i morgon.

Hur är läget?

– Helt okej, jag har inte ­tagit några onödiga risker, startar som tvåa i kvalloppet och har kontroll över bilen. Nu ska jag få kontroll över kroppen också eftersom jag har varit sjuk i fem dagar, men det ska vara bra till de två återstående loppen.

Hur viktigt är dagens kvallopp?

– Om jag startar först ­eller fyra har ingen större betydelse. Det kan hända mycket i den första kurvan så det är viktigt att vara med i toppen och komma i mål på en bra placering. Gör jag det har jag alla chanser i finalen (i morgon).

Macaus stadslopp anses vara fruktansvärt svårt. Varför?

– Banan är knixig, kommer du bara lite utanför är det vanlig väg och lutar åt fel håll. Då halkar du av och kraschar i muren. Banan är snabbare än Monaco, där kan du vara bra med första gången, detta är en helt ­annan nivå.

Du var tvåa i fjol och loppet är otroligt prestigefyllt, vad betyder en seger?

– Har du ingenting när du kommer hit så betyder den allt. För mig som stöttas av Mercedes är det inte nödvändigt att vinna, men en seger öppnar nya dörrar, a­bsolut.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att matförgiftningen försvinner.

Motorlistan

1 Marc Marquez

Motogp-föraren har haft en magisk säsong.

Han är den förste rookien på 35 år som har vunnit VM-titeln och han är den yngsta världsmästaren någonsin.

2 Sebastian Vettel

F1-mästaren jagar sin åttonde seger i rad och sin tolfte för säsongen. Det är dags för USA:s GP i Austin.

3 Felix Rosenqvist

Han och den 19-årige debutanten John Bryant-Meisner försvarar Sveriges färger i världsfinalen i Macau. R­osenqvist kör för seger och står i första starled i dagens kval.

4 Joakim Ljunggren

Endurostjärnan är på jakt efter sin tionde VM-medalj när vinterns inomhusmästerskap startar i Storbritannien den här helgen.

5 Glenn Olsson

Vd:n för svenska rallyt är mycket glad. Han har skrivit ett nytt treårsavtal med WRC:s promotor vilket gör att det blir VM-rally i de svenska skogarna åtminstone fram till 2016.

6 Sebastien Ogier

Rallymästaren har ledningen i säsongsfinalen i Storbritannien. Robert Kubica kraschade i WRC-debuten, båda han och kartläsaren klarade sig utan skador.

7 Felipe Massa

Han lämnar Ferrari för ­Williams F1 nästa år och blir stallkompis med Valtteri Bottas. Williams byter även till Mercedes motorer nästa år.

8 Kevin Magnussen

Dansken kör F1 för McLaren 2014. Hans pappa körde ett lopp för stallet 1995.

– Detta har jag drömt om sedan jag var barn och varje dag under hela mitt liv har jag arbetat för att förverkliga den, säger 21-åringen.

9 Heikki Kovalainen

Finländaren har kört F1 för Renault, McLaren och Caterham, men efter en säsong utanför banan är han tillbaka – hos Lotus. Han ska köra de två sista loppen 2013 för stallet. Han ersätter Kimi Räikkönen som har opererat ryggen.

10 Mattias Ekström

DTM-föraren kör Race of Champions för fjärde gången. Han bildar lag med Tom Kristensen i nationstävlingen som avgörs i Thailand i december.

Motorstopp

Dario Frainchitti

Han har fyra titlar i IRL och han har vunnit Indy 500 tre gånger. Nu är karriären över. 40-åringen skadade ryggen i en läskig krasch i Houston tidigare i höst och läkarna ber honom att avsluta sin karriär.

– De säger att om jag fortsätter är riskerna helt enkelt för stora. Det kan påverka min hälsa i framtiden och med tanke på de medicinska råden så har jag inget annat val än att lägga av, säger skotten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport