Drömmarna avslöjade hos svenska åkarna

SPORTBLADET

Olsson: Jag ser min inre åkning – allt är perfekt...

LILLEHAMMER. I helgen testas OS-distanserna i världs­cupen och bragdstjärnan Johan Olsson kommer till start efter att hans ursprungliga plan mot Sotji spolierats.

Men tiden finns – och drömmarna.

Sportbladets har tagit del av längdstjärnornas heliga inre bilder inför OS.

– Jag ser min egen åkning. Allt är perfekt, säger Johan Olsson.

Världscupcirkusen har kommit till Lillehammer. OS-byn från 1994 bjuder på distanser som även finns på programmet i Sotji; 10/15 km klassisk stil och stafett.

Men oavsett om resultaten i helgen ger en fingervisning, en boost eller kanske en rad frågetecken så är det trots allt så att säsongen summeras först i februari.

Det är OS-fokus i alla stjärnors huvuden.

Så Sportbladet tog och kikade in.

”Jag ser medaljer”

Hur ser deras mentala målbilder ut, vad har de framför näthinnorna när blodet ger munnen en järnsmak under de brutala passen?

– Det jag ser framför mig är väldigt pigga ben. Jag ser medaljer, säger Marcus Hellner som tycker bilderna är viktiga.

– Det är de som gör att man orkar genomföra de här timmarna som krävs, säger han.

Emil Jönsson ser att han flyger fram, Charlotte Kalla att hon har ett leende på läpparna och Ida Ingemarsdotter att hon har lugn i själen.

”Lugn och harmoni”

För Johan Olsson är det fokus på den egna prestationen.

– Det handlar om en bild av min egen åkning. Att jag ska åka dit, känna lugn och harmoni. Jag förknippar det med träning och kroppslig känsla, säger Johan Olsson som ser till prestationen inte resultatet.

– Prispallen är totalt ointressant. Jag känner mig inte ett dugg intresserad av att se den, resultatet är det jag gör ute på banan, säger han.

Men hur han ska ta sig till den perfekta känslan i OS avgörs delvis av dagens lopp i Lillehammer, 15 km klassisk stil.

Virusinfektion

En svår virusinfektion har stört världsmästaren senaste månaden och han har har inte kunnat träna och tävla som tänkt.

Han bestämmer efter loppet i dag, vilken väg som ska leda honom till OS.

– Plan A var att allt skulle gå som det skulle och det har det inte gjort. Plan B som jag har nu är att jag ska åka ner på höjd efter detta, plan C är att få åka hem och känna att jag får börja om för jag tål inte tävlingar. Det är ett beslut jag tar på lördag kväll eller söndag, säger han.

Skidstjärnorna berättar: Så fantiserar vi om OS-äventyret

Att jag ska ha ett leende på läpparna när jag står på startlinjen. Att jag kommer ha fullt fokus på vad jag kan påverka där och då. Och att det är en känsla i kroppen av att jag är i form och har bra återhämtning.

//Charlotte Kalla

Man målar upp scenarier om när man står på pallen. Det är det som har kommit under sommaren. Kommer jag till mitt första OS är det pallen jag strävar efter.

//Calle Halfvarsson

Drömmen är att vinna. Det är klart att man föreställer sig det, det är det som får en att motivera sig. Att man ser sig själv som vinnare.

//Teodor Peterson

Klart jag sätter upp bilder, jag tänker på att det handlar om att skapa en bild av min egen åkning. Att jag ska dit, åka och känna harmoni och kraft framåt. Att allt är perfekt.

//Johan Olsson

15 km är en dröm för mig. Att jag har bra form och kan vara med att slåss om medaljerna. Att jag är på pallen.

//Daniel Richardsson

Min egen känsla är att man ska ha den mysiga känslan i kroppen. Att man känner sig trygg och säker på vad man håller på med. Att man är i bra harmoni, man blir inte så störd av saker som händer utan är i sin egna lilla bubbla.

//Ida Ingmarsdotter

Jag ser framför mig är väldigt pigga ben. Jag ser medaljer. Jag ser att jag har sådana där pangdagar som jag kan få till någon gång ibland. Jag tänker på hur jag åker i backarna, att det känns bra. Jag får bilder av hur det varit tidigare och hur det kan se ut i Sotji.

//Marcus Hellner

Man blir ju glad, man får en känsla av att det kommer bli en upplevelse. OS i Sotji kommer att bli kaos. Det är så stort, så mycket människor, så mycket säkerhet, allt gånger fem. Så hoppas jag att man i detta kaos har sina bästa dagar, att man har den flygande känslan. Att man flyger fram runt Sotjibackarna. Det är det som jag ser.

//Emil Jönsson

Jubel är det jag skulle hoppas få uppleva. Sen hur, när och var det vet jag inte. Men att få den där känslan när man får sträcka händerna i luften och känna, jag har gjort mitt bästa och jag förtjänar den placeringen so jag fått. Det är det som jag ser i huvudet. Och bara få njuta av att man får något för all den tiden som man lägger ner.

//Anna Haag

ARTIKELN HANDLAR OM