OS-medaljör kom ut som homo – nu hyllas han världen över

SPORTBLADET

Inför OS i Sotji gick stjärnan ut som bisexuell – hyllas över hela världen

Simhoppstjärnan Tom Daley, 19, berättade om sin pojkvän tidigare i veckan.

Nyheten gav eko över hela världen – nu hyllas Tom av flera stora stjärnor.

– Det han har gjort är otroligt modigt, jag älskar honom som en lillebror, skriver förre simhopparen Greg Louguanis i ett öppet brev.

Drygt två månader före OS i Sotji kommer en av Storbritanniens största simtalanger, Tom Daley, ut som bisexuell.

I ett videoklipp berättar han för tittarna om hur hans liv förändrades i våras – när han blev kär en annan man.

Videon spreds som en löpeld och nu hyllas Tom Daley över hela världen. I ett öppet brev från den förre simhoppsstjärnan Greg Louguanis, som är uttalat homosexuell, applåderas Daley stort.

"Det här kunde inte ha kommit vid ett lägligare tillfälle, med tanke på vad som händer i Ryssland, med landets anti gay-propagandalagar och förföljelsen av HBTQ-personer", skriver han i brevet, som är publicerat på sajten Out.

"Älskar dig som en lillebror"

Men främst hyllar Louguanis Tom Daleys mod att berätta, och han beskriver honom också som en oerhört trevlig och sympatisk människa.

"Att vara homosexuell är inte ett val, och jag tycker att det var väldigt smart av Tom att dela med sig av sin historia. Han behövde inte göra det, men nu kan han fokusera på sin passion, simhopp. Tom Daley, jag älskar dig som en lillebror och det kommer jag alltid att göra", skriver han.

Hyllas av världsartister

Reaktionerna på Twitter lät inte heller vänta på sig. Den brittiske före detta fotbollsspelaren Gary Linekar skrev omedelbart och lyckönskade paret, liksom bland andra även artisten Kylie Minogue och komikern Russell Brand.

"Tom Daley är inspirerande och modig... Som alltid!!! Respekt till Tom", skriver Minogue.

"Bra gjort Tom Daley! Dyk in i kärleken", twittrar Russell Brand.

Tom Daley tog OS-brons i London förra året och storsatsar mot OS i Rio 2016.

"Tack för er support. Är fortfarande Tom. Dyker fortfarande. Kör fortfarande för guld i Rio 2016. Vad jag är och vem jag dejtar ska inte spela någon roll", skriver han på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning