Friidrott

IAAF stoppade inte Emmas nagelprotest

Av: 

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

Stoppad av förbundet – men Emma ångrar sig inte

omtumlande vecka Det som började med fem världsberömda fingernaglar slutade med en femteplats i VM-finalen. Nu ska Emma hem till Sverige.

MOSKVA. Emma Green Tregaros regnbågsnaglar stoppades av det svenska friidrottsförbundet.

Inte av det internationella förbundet IAAF.

– Nej, för oss hade hon fått ha sina naglar målade likadant även i finalen. Vi satte ingen press på det svenska förbundet, säger IAAF:s mediaansvarige Chris Turner.

Färgerna var nya – men budskapet detsamma.

Emma Green Tregaro valde rött på naglarna i finalen, trots att hon planerat att fortsätta ha dem målade i regnbågens färger.

– Vi sattes under väldigt hård press och då beslöt jag att måla dem röda i stället. Kärlekens färg. Jag hoppas budskapet gick fram ändå, säger Emma.

Det var svenska friidrottsförbundets ordförande Thomas Riste och förbundskaptenen Karin Torneklint som tog ett allvarligt snack med Emmas tränare och man Yannick Tregaro inför finalen.

”Det går så många rykten”

De hävdade att målningen stred mot reglerna, att Emma riskerade diskning och att det svenska förbundet kunde drabbas av dryga böter.

– I det läget ville vi inte riskera något. Vi ville ju inte att det skulle drabba andra, säger Yannick.

Men alla de påstående tillbakavisas av IAAF.

– Ja, det går så många rykten, säger Chris Turner.

– Vi hade inte gjort någonting om Emma hoppat med naglarna målade på samma sätt som i kvalet. För oss var det ingen stor sak. Det var så diskret att det inte fanns någon anledning att agera. Och några böter hade det absolut inte blivit tal om.

Enligt Sportbladets uppgifter visste den svenska landslagsledningen om att IAAF inte skulle agera om Emma fortsatt att hoppa med sitt klara budskap på fingrarna.

Ändå var det den bilden av läget hon och Yannick fick inför finalen.

Den svenska ordföranden Thomas Riste ut-talade sig på sportbladet.se innan han åkte hem från Moskva i går och menade att Emmas aktion stulit för mycket uppmärksamhet från Abeba Aregawis guld på 1500 meter.

Så långt hade han rätt.

Det går naturligtvis att diskutera rätt eller fel, men det var det svenska förbundet som ville tona ner den uppmärksamhet det blivit kring Emma Green Tregaros fem målade små fingrar.

Jagad av internationella medier

Men Emma själv fortsatte att stå i fokus i går.

Trots att hon blev femma i höjdfinalen, var hon den sista av alla i finalfältet som till slut kom gående genom den mixade zonen. Hela den internationella pressen och de flesta tv-bolag ville prata med en av detta VM:s verkliga huvudpersoner.

Och hon avslöjade hur idén väcktes.

– Ja, jag såg en regnbåge då jag kom hit till Moskva och det kändes som ett tecken. Det var inget jag funderat på i flera månader utan det kom helt spontant, säger Emma.

En amerikansk journalist nämner fem fingrar som blivit världsberömda.

Också ett sätt att sammanfatta den enorma uppståndelse Emmas tysta markering väckt.

– Jag trodde väl att det skulle bli lite reaktioner, men inte så här som det har blivit. Det känns fantastiskt positivt. Jag är jätteglad och rörd över att så många reagerat och tycker att det var en fin gest..

Sedan hjälpte Jelena Isinbajeva till med sina uttalanden. Hur reagerade du på hennes rakt motsatta åsikter?

– Ja, vad ska man säga. Jag blev förvånad. Sedan vet jag inte vad hon haft för påtryckningar och jag har inte pratat med henne personligen. Jag har ju träffat henne flera gånger och tycker bra om henne. Jag trodde hon också ansåg att man får vara den man är och att kärleken är något fint. Men jag vill inte säga något innan jag pratat med henne. Jag vet inte vad som ligger bakom.

Men du ångrar dig inte med tanke på all uppståndelse?

– Nej, verkligen inte. Jag följer bara mitt hjärta. Och jag hejar på kärleken.

Inga skriverier i Ryssland

Några bistra reaktioner blev det inte heller från den ryska publiken. Till stor del beroende på att rysk media inte skrivit en rad om Emmas aktion.

– Nej, det var inga sura miner alls. Jag var förberedd på det, men det var hur lugnt som helst.

Och Abeba Aregawis avstånds- tagande?

– Jag respekterar att hon har en religion som säger något annat. Alla har rätt till sin egen åsikt.

Nu åker Emma hem till Sverige igen med ett Instagram-konto som växt från 2 000 till 10 000 följare på bara några dygn.

På torsdag hoppar hon i DN- galan.

Då behöver hon absolut inte oroa sig över publikens reaktioner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott