Skidlegendarerna hyllar "Mora-Nisse"

Sixten Jernberg: "Han var bäst på sin tid"

Skidlegendaren Nils "Mora-Nisse" Karlsson har avlidit 94 år gammal.

Nu hyllas han av sin arvtagare som skidkung, Sixten Jernberg, 83.

– Han var bäst på sin tid, säger den flerfaldiga OS-guldmedaljören.

Svensk skidåknings första stora stjärna Nils "Mora-Nisse" Karlsson avled tidigt i morse, 94 år gammal. Med sina nio Vasaloppstitlar och ett OS-guld är Moraåkaren en av de allra största svenska skidåkarna genom alla tider.

Nu sörjs hans bortgång av hela Idrottssverige.

”En lugn person”

Sixten Jernberg, flerfaldig OS-guldmedaljör och "Mora-Nisses" efterföljare på skidtronen tog emot beskedet vid lunchtid på lördagen.

– Det är bara att beklaga. Men han var ju nästan 95 år, säger han från sjukhuset där han själv vistas efter en lång tids sjukdomsbekymmer.

– Han var ju före min tid lite grann, men fanns med som ledare när jag kom fram. Det var en mycket lugn person, berättar 83-årige Sixten Jernberg.

Hur var han som åkare?

– Han var bäst på sin tid, det kom en del andra och försökte bryta sig in men han vann fler tävlingar än någon annan. Och så var det ju Vasaloppet som var hans favorittävling.

Ja varför passade Vasaloppet honom så bra?

– Ja han var ju Morakarl, han var väl nödd och tvungen att vara med i karusellen där.

Både "Mora-Nisse" och Sixten Jernberg kom ut med självbiografier under sin tid som aktiva. "Mora-Nisses" hette "I vita spår" och Sixten Jernbergs som kom några år senare fick namnet "I vilda spår".

– Ja i mitt fall var det "I vilda spår", det var nog synonymt med mig. Nisse han var mer lugn och balanserad och jag var het.

Stefansson: ”En inspiration”

Även den sjufaldige Vasaloppsvinnaren Janne Stefansson minns också "Mora-Nisses" lugn.

– Han var lugn, säker, han var aldrig en sådan som gjorde något större väsen av sig. Han var en inspiration för oss, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN