Robert Laul: Elfsborg får hoppas att det inte händer ett skit mer...

SPORTBLADET

I Stockholm blir fansens drömmar sanna, i Malmö och Göteborg gör nyförvärven redan succé.

Plötsligt är det ett jävla drag runt allsvenskan igen.

Vad serieledarna från Borås ­önskar sig?

Att någon stänger fönstret.

Det är en märklig allsvenska vi ­lever i. För ett drygt halvår sedan, ungefär då snön smalt, sa vi att nu äntligen, det här måste bli säsongen då allt tar fart igen, när alla ska med, inte bara de rödblåa och de ljusblåa i Skåne. Nu skulle publiksnittet skjuta i höjden, hälften av lagen utmålades som guldkandidater och Real Göteborg blev symbolen för satsningar där klubbar värvade kvalitetsspelare medan de största namnen blev kvar.

Och visst, när det var dags för EM-uppehåll låg varken Helsingborg ­eller Malmö FF i topp, däremot ­hade Elfsborg joggat upp i en åttapoängs­ledning och den förväntade publikökningen lös med sin frånvaro. Snittet var identiskt med slutsiffran 2011, drygt 7000 åskådare/match, och den allsvenskan fanan vajade åter på halv stång.

Annat nu.

Bomberna duggar tätt

Större delen av Elfsborgs försprång är uppätet och med tio omgångar kvar är Sveriges tre största städer indragna i kampen om guldet.

Då händer det förstås grejer.

Ute i fotbollsvärlden finns gott om klubbar som vill sälja, inte lika många som vill köpa. De spelare som inte är önskade i de stora ­ligorna tvingas söka sig till mindre, som allsvenskan, där de tas emot som stjärnor och hjältar, även om det bara handlar om kortare lån.

Senaste dagarna har bomberna duggat tätare än utanför Damaskus, fast här handlar det tack och lov om en helt annan sorts explosioner. I går blev Mohamed Bangura klar för AIK efter en misslyckad sejour i Celtic. Gnaget har redan förstärkt med Daniel Majstorovic och Henok Goitom, och har uppenbarligen inga planer på att stanna kvar på fjärde plats.

Bland skotska journalister talas det mycket om ”fiaskoköpet Bangura” men jag sprang på AIK:s scoutchef Björn Wesström utanför Råsunda som gav en annan bild. Wesström hade odlat ett respektingivande skägg – ”Ett scoutskägg” – och menade att orsaken till Banguras ringa speltid är att han ”köptes” av Celtics vd Peter Lawwell:

– Det var ett vd-köp. Det var inte tränaren Neil Lennon som ville ha Mohamed, därför har det inte riktigt fungerat. Men vi har pratat mycket med Johan Mjällby (assisterande tränare) och Mohamed är skadefri och det har blivit en konstig situation eftersom han är alldeles för bra för att inte få spela, sa Wesström.

Bangura är spelklar till hemmamatchen mot Helsingborg på söndag och kan få sällskap i truppen av Goitom. Efter den matchen vet vi bättre vad vi kan vänta av AIK under höstens stenhårda guldstrid.

Häcken och Malmö har redan spänt sina nya muskler, Häcken i form av 18-årige Nasiru Mohammed, hämtad från samma akademi i Ghana som skytteligaledaren Waris Majeed. Mohammed provtränade i våras med Manchester City, nu är han på Hisingen på lån säsongen ut och debuterade med att sänka Elfsborg med två mål på fem minuter.

Ännu mer blixtrade det om MFF:s sydafrikanske anfallsexport Tiki Rantie, 21, vars inhopp knäckte Gif Sundsvall fullständigt. 0–0 blev 2–0 och Rantie var inblandad i båda målen. Om han var nöjd med det?

Tvärtom:

– Jag är inte nöjd med min insats. Jag hade kunnat göra mycket, mycket bättre ifrån mig, sa han direkt efter succédebuten.

Elfsborg måste behålla

I Borås skriver Elfsborgs anfallare David Elm på Twitter:

”Känns som att vi går en spännande höst till mötes. Alla lag värvar som fan”.

Nja, inte riktigt alla, kontrar jag:

Alla topplag värvar spelare som bara den, utom Elfsborg, de har ­inte värvat en enda en.

Å andra sidan är det gängen bakom suveräna serieledaren som är i behov av att förstärka för att möjligen att hinna i kapp. För Elfsborg handlar det snarare om att behålla den breda truppen i allmänhet och Oscar Hiljemark/Niklas Hult i synnerhet. Fansen får helt enkelt hålla tummarna för att det inte händer ett skit fram till att transferfönstret slår igen natten mot lördag.