Nu hyllas Armstrong – av skandalcyklisterna

Publicerad:

SPORTBLADET

Försvarar amerikanen efter beskedet

Lance Armstrong ger upp kampen mot dopningsanklagelserna och förlorar sina sju Tour de France-titlar.

Nu hyllas och försvaras amerikanen av två andra Tour-profiler, båda senare dopningsdöma.

– Han var en cyklist som alltid visade en stor styrka, enorm intelligens och spektakulära fysiska egenskaper, säger Alberto Contador enligt AP.

Lance Armstrong meddelade på fredagen att han ger upp kampen mot dopningsjägarna. Amerikanen kommer därmed att fråntas sina sju titlar i Tour de France och kommer för alltid att vara stämplad som en fuskare.

Nu får ändå 40-åringen stöd av två gamla kollegor, båda avstängda för brott mot dopningsregler.

– Jag vet inte om det stämmer att det (Armstrongs kamp) nu är över. Sanningen är att jag inte tänker på det, säger Alberto Contador, själv segrare i Tour de France 2007, 2009 och 2010 men fråntagen den sista titeln efter en dopningsdom i februari i år.

”Är absurt”

– Han var en cyklist som alltid visade en stor styrka, enorm intelligens och spektakulära fysiska egenskaper.

Även Michael Rasmussen visar sitt stöd till Armstrong. Dansken hade i praktiken säkrat totalsegern i Tour de France 2007 när hans stall Rabobank kastade ut honom för att han ljugit om var han varit vid vissa tidpunkter, något som bröt mot stallets antidopningsregler. I juli 2008 stängdes också Rasmussen av i två år från allt tävlande.

– Jag tycker det är absurt att man börjar skriva om tolv år gamla resultatlistor och om man gör det kan man ju inte veta om den som då vinner är mindre skyldig än den som vann från början, säger 38-åringen till Ekstrabladet.

Rasmussen är också kritisk till amerikanska antidopingbyrån Usadas jakt på Armstrong.

”Varit en häxjakt”

– Jag tror Lance Armstrong har rätt i att det varit en häxjakt. Det måste ligga en massa komprometterande vittnesmål bakom, och riktigt många av dem måste helt logiskt komma från tidigare lagkamrater som ju fortfarande är ute och kör. George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie och Jonathan Vaughter (Garmin-Sharps sportchef), säger Rasmussen.

– Men ingen har sett bevisen så vi vet ju inte om de ryttarna också har dopat sig. Men man kan nog slå fast att dopningen i så fall varit utbredd (inom lagen) och i så fall är ju de också skyldiga. Det här är det här ett uttryck för en enorm inkonsekvens. Det är en häxjakt att bara gå efter Lance.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN