Sommar-OS

Sjöström frisk men inte i toppform

SPORTBLADET

”Jag är den som hoppas mest på medaljer”

Simmaren Sarah Sjöström är aktuell inför OS i London
Simmaren Sarah Sjöström är aktuell inför OS i London

100 meter fjäril är den stora guldchansen för Sarah Sjöström i OS. Men halsflussen under SM har stört planerna. I dagsläget skulle hon inte orka alla distanser.

Sarah Sjöström, 18, är inte riktigt i bästa form efter den halsfluss som förstörde sim-SM för henne för två veckor sedan. Hon är tillbaka i full träning, men vore det OS i dag skulle hon inte orka simma alla de sex distanser som hon tänkt i London.

– Men jag tränar bra nu, säger Sjöström, som inte vet hur mycket hon kommer att simma under OS.

Eventuella försök i lagkapperna är fortfarande osäkra. Det kan bli så att hon sparas till finalerna.

Sarah Sjöström sitter i ett rum i Eriksdalsbadet i Stockholm och verkar väldigt avspänd. Hon skrattar mycket och visar gärna sin tatuering på högerarmen. De olympiska ringarna i en svensk flagga.

– Lite annorlunda kanske. Som jag, säger hon utan att utveckla vad som är annorlunda med henne.

Vill inte oroa sig

Ett av Sveriges största OS-guldhopp säger att det var synd att missa SM eftersom man får viktig träning i tävlingsmomentet. Men hon och tränaren Carl Jenner har lyckats fixa planeringen och hon simmar snabbt på träningarna.

Att hon skulle bli sjuk igen inför OS skrämmer dock inte, även om hon de här dagarna gör massor av intervjuer och träffar folk.

TT: Du var nyligen sjuk. Lyssnar du mycket på kroppen? Känner du efter om du har ont i huvudet eller halsen?

– Jag tror att om man oroar sig blir man sjuk. Det var det som hände inför SM. Nu gäller det att äta bra och sova mycket, säger Sarah Sjöström som åker med landslaget till ett läger i italienska Pescara de närmaste dagarna.

Kraven på henne i London är ganska stora. Hon har världsrekordet på 100 meter fjäril och har medaljchans även på 100 och 200 m frisim. Men som så många idrottare sätter hon mest press på sig själv.

– Jag är den som hoppas mest på medaljer. Sätter jag personligt rekord i alla grenar har jag gjort vad jag kan. Väldigt många kommer att simma väldigt fort i London, säger Sjöström.

Missad medalj kan skapa oro

TT: Din första individuella sträcka är 100 meter fjäril där du är bäst. Är det bra att den kommer först?

– Jag får ju inleda OS igen. Gör jag allting rätt kommer det att gå fort. Och går det bra de två första dagarna kommer resten att gå ännu bättre, säger Sjöström.

Hon vill inte prata om motsatsen, en missad medalj. Men förre storsimmaren Gunnar Larsson, två OS-guld 1972, säger att ett misslyckande i inledningen kan påverka resten av spelen.

– I så fall gäller det att ta bort det negativa. Att knyta näven och tänka på all tid man lagt ner. Trots att OS är så stort måste Sarah behålla sitt lugn, säger Gunnar Larsson.

Sjöström pratar om konkurrenterna och hur hon blev imponerad av tiderna från USA:s OS-kval. Hon nämner några namn som kan ta medaljer, men verkar inte överdrivet orolig. Snarare förväntansfull när hon svarar på frågan om hon kan få stryk på 100 fjäril.

– Jag tror inte det. Jag är svårslagen där.

TT

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Sommar-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS