Olsson slutar

SPORTBLADET

En av svensk friidrotts största stjärnor lägger av

1 av 24 | Foto: SCANPIX
OS I SYDNEY 2000 Christian Olssons första mästerskap på seniornivå var OS i Sydney 2000. Där hoppade han 16,64 i kvalet och missade finalen.

OS-guldmedaljören Christian Olsson slutar.

32-åringen orkar inte ladda om efter senaste skadan på träningslägret i USA.

– Jag har gjort allt jag har kunnat för att hålla min trestegskarriär vid liv. Men nu går det inte längre, säger Christian Olsson till TT.

Christian Olsson har de senaste åren varit svårt skadedrabbad. Efter EM-guldet 2006 missade trestegsstjärnan fyra raka utomhusmästerskap, bland annat OS i Peking 2008. Det senaste bakslaget kom förra veckan då Olsson fick problem med upphoppsfoten under landslagets träningsläget i Kalifornen. En skada som spolierade göteborgarens satsning mot OS i London och som nu sätter definitiv punkt för karriären.

Innehar två svenska rekord

Christian Olsson slog igenom på den internationella scenen 2001 då han kom tvåa i VM i Edmonton. Två år senare vann han VM-guld i Paris. Och 2004 nådde han sin idrottsliga karriärs höjdpunkt då han vann OS-guld i Aten.

Olsson innehar svenska rekorden i tresteg utomhus (17,79) och inomhus (17,83). Båda satta 2004. Dessutom vann Olsson två EM-guld (2002 och 2006). På hemmaplan blev det sju SM-guld, varav tre utomhus.

– Jag har gjort allt jag har kunnat för att det ska fungera. Det har varit en lång skadefylld resa. Det började redan från 2004 i OS-finalen. Första hoppet hoppade jag lite för galet, slog ihop benen och det är det som gör att jag inte kan fortsätta nu, säger Christian Olsson till TT.

Han beskriver den senaste tiden som jobbig.

– Det är en ganska tumultartat tid mentalt. Men faktum är att jag har beslutat att lägga trestegsskorna på hyllan. Inte för att jag vill, utan för att jag måste.

”Han får inte ihop det”

Daniel Wessfeldt, Olssons manager, är förstående inför beslutet.

– Jag förstår det fullt ut. När man väger ihop allt: ålder, satsning, uppoffring…han får inte ihop det, helt enkelt. Det går inte att gå på övertid hur länge som helst.

Så Christian Olsson har varit nära att lägga av tidigare?

 – Ja, han har varit nära att ta beslutet tidigare, men alltid lappat ihop sig själv.  Men nu känner han att det inte går längre, att det inte funkar längre, säger Wessfeldt till Sportbladet.

”En fantastisk karriär”

 Jonathan Edwards, engelsmannen och den gamla rivalen som så sent som i fredags fruktade att svenskens karriär var i fara, anser då att Olsson gör rätt.

– Jag skulle förstå honom om han slutade när den här skadan kommer igen. Någon gång får det vara nog, sa Edwards.

Christian Olsson ser tiden efter trestegskarriären framför sig, men öppnar för en comeback som höjdhoppare i SM.

– Jag känner att jag har ett liv efter karriären nu, jag vill kunna spela fotboll med min son om jag vill.

– Jag har haft en fantastisk karriär och det kunde vara en kul att både börja och avsluta karriären med höjdhopp, säger Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott