”Därför dominerar de sprinten fullständigt”

SPORTBLADET

Legendaren Michael Johnson: Beror på slaveriet

1 av 7 | Foto: Drömtid Usain Bolt, Yohan Blake, Nesta Carter och Michael Frater (från vänster) satte nytt världsrekord på 4x100 meter.

Fyra guld, fyra silver och fyra brons, alla i sprint, blev Jamaicas facit under OS.

En totaldominans många sökt en förklaring till – och som sprintlegendaren Michael Johnson tror sig ha funnit.

Usain Bolt tangerade Michael Johnsons klassiska världsrekordtid 19,32 från 1996 på 200 meter när han sprang hem Jamaicas fjärde OS-guld i London. Bolts framfart underströk den totala dominans Jamaica hade i sprintgrenarna.

Teorierna om varför den lilla ö-världen är så bra har varierat från dopning till palmhjärtan och Chicken nuggets. Nu tror sig Michael Johnson veta.

”Varför ska vi inte prata om det?”

– Under de senaste åren har mörkhyade idrottare från Karibien och Amerika dominerat friidrotten. Det är ett faktum men ingen har diskuterat det öppet förut. Det är tabu i USA men det är som det är. Varför ska vi inte prata om det, frågar sig Michael Johnson enligt Daily Mail.

Enligt 44-åringen finns förklaringen i slaveriet. Johnson menar att ättlingar till slavar från västafrikanska länder fått en ”överlägsen idrottslig gen”. Usain Bolt kommer från Trelawny Parish på Jamaica där ingen mindre än OS-chefen Lord Coes släkting George Hyde Park hade 297 slavar. Enligt Daily Mail tros samtliga finalister på 100 meter vid olympiska spelen i Peking 2008 vara ättlingar till slavar.

– Det forskas just nu i hur mycket det bidrar till din atletiska förmåga att härstamma från slavar, säger Johnson.

Jamaica den värsta transporten

Daily Mail skriver att forskare tidigare slagit fast att det tydliga utvalet slavägarna gjorde, och de miserabla levnadsförhållandena, gjorde att bara de allra starkaste människorna överlevde. Det onaturliga urvalet menar forskarna har skapat ättlingar med större fysisk förmåga.

Enligt Daily Mail dog många människor på slavskeppen som skulle transportera dem till sina nya ägare. En av de längsta och tuffaste resorna gick till just Jamaica som fungerade som sista stoppet på den slavrutten.

Under en av resorna överlevde bara sex av 170 passagerare.

– Bara de allra hårdaste och tåligaste slavarna överlevde resan till Jamaica, säger Dr Herb Elliott, landslagsläkare för Jamaicas OS-trupp.

Michael Johnsons släkt kommer ursprungligen från Västafrika och transporterades till USA som slavar.

– Hur svårt det än är att höra har slaveriet gynnat ättlingar som jag själv. Jag tror att det finns en överlägsen atletisk gen i oss.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS