SOK rasar mot beslutet

SPORTBLADET

Trasig målkamera kan ha kostat OS–guldet

Foto: Bilden är SOK:s.
De röda linjerna är måldomaren Bela Vargas bedömning. Den blå ringen är SOK:s bedömning var schweisiskans torso kan befinna sig. Den är dold av Lisa Nordéns hals och huvud.

LONDON/STOCKHOLM. En trasig målkamera kan ha kostat ett OS–guld.

Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), är irriterad.

– Det är ett felaktigt beslut. Det är tydligt att linjerna som är dragna på målfotot inte är dragna på ett korrekt sätt, säger han på presskonferensen.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, och Svenska triathlonförbundet var missnöjda med beslutet att utse Nicola Spirig som guldmedaljör i triathlon.

Därför togs ärendet vidare till internationella skiljedomstolen, Cas, och Schweiz förbundskapten förstod att Sverige protesterade.

I dag meddelade Cas att Spirig behåller guldet och Nordén får nöja sig med en silvermedalj.

– Det vi protesterar emot är att de har mätt på fel ställe, vilket är graverande. Det är ett felaktigt beslut, säger Lindeberg till Sportbladet.

– Vi använder andra bilder för att visa, var är den här punkten som egentligen träffar mållinjen först. Om man för över den på en bild framifrån, så är den här nere (pekar på magen) i stället för här uppe (pekar på bröstet). Det är uppenbart att den punkten inte är den korrekta.

Trasig målkamera

SOK menar att Spirig lutar sig bakåt och att hon träffar mållinjen först med magen, inte torson.

– Punkten där hon träffar mållinjen med torson är dold av Lisas hals och huvud. Då frågar man sig, vad sa målfotot från andra sidan? Det målfotot finns inte för tyvärr var kameran trasig, säger ordföranden.

– Kan man inte skilja på de aktiva så finns det bara en rättvis slutsats, att det är ett dött lopp.

”Revbenen hänger ner som en minikjol”

Cas har inte fokuserat på om målfotot är korrekt tolkat, bara om måldomaren Bela Varga har följt regelverket när han gjorde bedömningen.

– En domare har rätt att fatta väldigt dumma beslut, så länge han försöker tillämpa reglerna. Cas överprövar ett dåligt domslut, så länge man försöker tillämpa reglerna. Men vi menar att här försöker man inte tillämpa reglerna, utan man tillämpar en regel som inte finns, nämligen att mäta på magen, säger Lindeberg.

– Då är det ”violation of the rules", det prövar Cas. Vårt försök i går handlade om att få alla att inse det absurda i att revbenen hänger ner som en minikjol över schweiziskans höfter.

Hur ser du på att kameran är trasig?

– Det var en intressant ordväxling i hearingen. En av domarna fick frågan ”när uppmärksammade ni att kameran var trasig?”. När vi begärde att få upp det andra målfotot, svarade han. Då är ju frågan varför de begärde att få upp det andra målfotot. Finns ju bara ett svar på det, de är osäkra på hur det gick.

Vad hade hänt om båda kamerorna var trasiga?

– Relevant fråga. Uppenbarligen togs det här beslutet av en enskild person. Hade inte han fått en målbild hade han förmodligen tagit den han tyckte var först.

Lisa Nordén berättade för TT tidigare i dag att hon är väldigt nöjd med silvret.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS