Nytt historiskt guld för Phelps

SPORTBLADET

Efter två OS-guld och tre VM-guld – i kväll klev Michael Phelps upp ur poolen efter karriärens sista lopp på 200 medley.

Världens störste simmare hade femton OS-guld när han gick i.

Han hade sexton när han kom upp.

Simtävlingarna i London inleddes med att Michael Phelps abdikerade. På 400 meter medley var han inte ens nära att hota kompisen Ryan Lochte.

Simsporten hade fått en ny kung, hette det.

Phelps hade lämnat tronen, sas det.

I så fall var det här kvällen när han klättrade upp igen.

I finalen på 200 medley gjorde världens genom tiderna meste OS-medaljör allt det han inte lyckades med på dubbla distansen. Han fick det övertag i fjärilsimmet som han måste ha (han låg 0,26 under världsrekordfart på sträckan), höll undan genom Lochtes favoritsträcka (ryggsim), och hade en meter att gå på inför frisimmet.

Därmed har Phelps vunnit distansen 200 medley tre OS i följd, Aten, Peking och London. Ingen annan manlig simmare har stått för den bedriften.

Lochte orkade inte

Ryan Lochte, som bara fått ett par minuters vila efter sin chockartade förlust på 200 rygg, orkade inte ladda om och var inte nära att hota Phelps i spurten.

1.54,27 var inte en historisk tid, men den kom i ett historiskt lopp. Michael Phelps kommer inte att simma den här grenen i ett stort mästerskap igen.

Imorgon simmar fenomenet final på 100 fjäril.

Han har sexton OS-guld när han går i.