Karlsson femma när Johaug krossade alla

SEEFELD/STOCKHOLM. När Therese Johaug gick på knock kunde Charlotte Kalla inte svara.

Men Frida Karlsson gjorde succé i VM-debuten och slutade femma efter en superavslutning.

– Jag är jätteförvånad och överraskad, säger 19-åringen.

Therese Johaug satte fart på damernas skiahtlon direkt och pulveriserade motståndet. Redan efter 1.1 kilometer hade norskan fått en lucka på åtta sekunder ner till Charlotte Kalla

Svenskan tappade även till Ingvild Flugstad Östberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Natalia Neprajeva som gjorde sitt bästa för att hänga på Johaug.

Kalla fortsatte dock att tappa och var 40 sekunder efter norskan vid sex kilometer och avståndet till pallen var 18 sekunder. 

Superavslutning av Karlsson

Men efter skidbytet tog Kalla upp jakten på medaljerna och med hängde VM-debutanten Frida Karlsson, som dessutom hade ett fall under loppet. Med två och en halv kilometer kvar hade svenskornas avstånd krympt till sju sekunder. Men närmare än så kom aldrig Kalla och Karlsson.

I stället tog Flugstad Östberg silvret 58 sekunder efter Johaug och Neprajeva knep bronset. Men där bakom gjorde Frida Karlsson en superavslutning och slutade femma före Kalla.

– Det var fantastiskt roligt i dag. Jag tycker att jag gör ett optimalt race i dag och gav allt jag hade, säger Karlsson.

Johaug, som har missat de senaste mästerskapen efter sin dopningsavstägning, kunde inte hålla tårarna tillbaka efter guldet.
– Jag har saknat det väldigt, väldigt mycket. Det har varit två tuffa år nä jag har suttit och sett på de andra och inte fått köra själv, säger norskan som också hyllade Frida Karlsson.

– Det är väldigt imponerande det hon gör. Det är ett namn för framtiden. 

Kan hon bli den nya Johaug? 

– Ja! 

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.