Björk: Här är de bästa spelarna i SuperBowl

SPORTBLADET

Carl-Johan Björk, expert på Viasat och fd spelare rankar de bästa spelarna i nattens match.

1. Cam Newton, QB, Panthers

Ansvarade för 50 td:s på 18 matcher, ligans MVP i år utan snack.  Kan dominera SB 50, eller kasta tre interceptions om Broncos försvar lyckas pressa honom samtidigt som de spelar perfekt passförsvar. Cam har spelat extremt bra i år. En av hans mest förbättrade kvalitéer är hans ”pre-snap reads”, alltså hans förmåga att analysera motståndets försvar och ändra anfallets taktik därefter.

2. Luke Kuechly, LB, Panthers

Den bästa linebackern i år,  utan tvekan. Tack vare hans vassa instinkter mot springspel samt hans fantastiska spel i passförsvaret är han den mest pålitliga spelaren under hela året. Har en extremt hög lägstanivå och hamnar ytterst sällan i dåliga positioner. Lägg där till att han har två ”pick sixes” i slutspelet redan.

3. Von Miller, OLB, Broncos

Så otroligt mångsidig. Kan spela olika positioner i olika typer av försvar. Hade 2,5 sacks och en pick i AFC-finalen. Man kan absolut argumentera för att han är bättre än Kuechly, men är inte tillräckligt jämn i sitt spel, kan stundtals blanda högt och lågt. Men håll ögonen på nummer 58, han kommer göra stora spel!

4. Peyton Manning, QB, Broncos

Gammal, slut, kan inte lägga den djupa bollen längre… Säg vad ni vill, men trots att han inte har levt upp till sin egen potential denna säsong så är han fortfarande en av de absolut bästa på sin position.  Är imponerad över att han accepterar sin nya roll, att han inte tvingar sig tillbaka till rampljuset, utan fokuserar på att leverera säkra bollar och kontrollera klockan, allt i typisk Gary Kubiak-anda. Detta kan vara sista gången vi får se denna legendar spela. Tänk John Elway i Super Bowl 33 i hans sista match 1998, helt besatt med ett enda fokus – att vinna till varje pris.

5. Greg Olsen, TE, Panthers

Här har vi killen som står för 29% av Carolinas mottagna yards. Det är den högsta procent av alla Tight Ends. Och står för 190 yards och en TD hittills i slutspelet. Han kommer bli en tuff utmaning för Broncos försvar!

6. Josh Norman, CB, Panthers

Norman plockade fyra interceptions under de fyra första matcherna denna säsong, därefter har han inga fler. Har han spelat sämre? Absolut inte, motståndarna har bara slutat passa mot honom, vilket är ett extremt bra betyg för en cornerback. Nu har Broncos två stjärn-WR’s, så Normans spel kommer bli kritiskt för Panthers.

7. Chris Harris, CB, Broncos

En av de bästa och mest mångsidiga cornerbacks i ligan. Kan spela mer inåt plan (mot en slot-receiver), samt ute på kanten. En av de viktigaste delarna i Broncos försvar.

8. Demaryius Thomas, WR, Broncos

De senaste fyra säsongerna har Thomas stått för 402 fångster för 5787 yards. Med de siffrorna ligger han bakom endast en annan WR i prestation, och de är Steelers WR Antonio Brown.  Men Thomas har haft nio tappade bollar denna säsong, och hans händer har varit en återkommande oro i båda slutspelsmatcherna. Om Thomas spelar såpass bra som han kan, kan han vara en avgörande faktor i SB 50.

9. Emmanuel Sanders, WR, Broncos

Thomas är Broncos nummer ett, men Sanders är Broncos mest pålitliga mottagare. Har en tendens att hitta ytor för att ta de där extra yardsen efter en catch. Samt vara en viktig måltavla på de kritiska tredje försöken!

10. Demarcus Ware, DE/LB, Broncos

Ware har 140 sacks under sin karriär, och är en säker framtida Hall of Fame-kandidat. Har aldrig spelat i en Super Bowl förut. Hans monstruösa förmåga att jaga QB’n kommer visa sig vara avgörande för denna match. Mycket ansvar kommer att ligga på den offensiva tacklen Michael Oher, som kommer ha i uppgift att skydda Cam Newton från just Ware.

Panthers vs Broncos: Så bra är lagen

Så här bra är Panthers

Offense

Quarterback

Offensive line

Tight ends

Wide receivers

Runningbacks

CJ Björk: Ett av de mest explosiva offense som NFL har sett på länge. Newton har varit bra tidigare säsonger, men nu har han verkligen fungerande lagdelar runtomkring sig, inte minst den offensiva linjen med Michael Oher och Ryan Kalil och tight end Greg Olsen. Även om Newton inte har några bländande receivers så har Newton verktyg att gå till.

Totalt: 20

Defense

Defensive line

Linebackers

Defensiva backar

CJ Björk: Styrkan är frontsjuan med d-line med Kawann Short i spetsen och linebackers med stjärnan Luke Kuechly som  är den bästa middle line backern i hela ligan.  Svagheten är de defensiva backarna där det inte räcker att stjärnan Josh Norman spelar bra, utan det krävs att samtliga fyra defensiva backar spelar bra.

Totalt: 12

Special Teams

Med endast en 23:e plats av de 32 lagen rankar jag dock Panthers special teams lite bättre, för att de ligger bra i plusmarginalen för de ”gömda yardsen”. Otroligt viktigt i slaget om ”field position”. En stark trea.

Så här bra är Broncos

Offense

Quarterback

Offensive line

Tight ends

Wide receivers

Runningbacks

CJ Björk: Ett anfall som under coach Gary Kubiak är designat att hålla i bollen, och springa. Peyton Manning har accepterat och förstått att han inte är nyckeln till vinst, och det är beundransvärt. Andra ­legendarer, som till exempel Brett Favre, har in i det sista försökt vara stjärnan. Styrkan i offense är istället wide receivers, och då framför allt DeMaryius Thomas och Emmanuel Sanders. Största svagheten har varit o-line. Broncos skulle även behöva att running backen CJ Anderson kliver fram och tar lite press från Manning.  Lyckas de ge Manning tid, kan han plocka sönder Carolinas enda svaghet, deras defensiva passförsvar.

Totalt: 18

Defense

Defensive line 

Linebackers

Defensiva backar 

CJ Björk: Ligans absolut bästa defense, inget snack om saken. Det har egentligen inte några svagheter. De har framför allt visat att de kan spela fyra kvartar, och det är verkligen nyckeln till eventuella framgång i Super Bowl. De måste leverera hela matchen.

Totalt: 14

Special Teams

CJ Björk: Rankat 14 av 32 under årets säsong. Dock har de kommit undan med en del dåliga spel. Samt att de inte alls ligger lika fint till i kolumnen ”gömda yards”. Vilket gör att de får ett lägre betyg. Att hålla koll på är Britton Colquitts sparkar, han har inte fått den distans man kan önska från en NFL-punter. Kan bli kostsamt!

Carl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM