VM i friidrott 2015

”Jag är van att rätta mig efter regelverket”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Louise Wiker om ryska fuskarens strafflindring: ”Inte min tradition”

Louise Wiker.
Louise Wiker.

Peking. Dopade ryska maratonstjärnan Liliya Shobukhova fick igår sitt straff kortat för att hon tjallat på andra idrottare.

Svenska maraton-juristen Louise Wiker är tveksam till strafflindringen.

– Det är en värdering som inte hör hemma i min juridiska tradition, säger hon.

På VM:s sista dag är det dags för tre svenska maratontjejer, Louise Wiker, Charlotte Karlsson och Annelie Johansson, att avsluta den svenska delen av VM. Här slipper de möta dopade ryska löperskan Liliya Shobukhova som vunnit flera stora maror. Men oväntat snart kan de ställas mot varandra igen.

2013 åkte Shobukhova fast för onormala värden i hennes blodpass. Alla hennes resultat mellan 2009 och 2013 ströks och hon stängdes av i tre år och två månader.

Men i går kom beskedet från WADA att straffet kortas med sju månader för att hon tjallat på andra idrottare och därmed är hon fri att tävla från och med i går.

”En värdering som inte hör hemma”

Louise Wiker jobbar själv som jurist till vardags och hon är inte positiv till sättet ryskan nu kommer undan lättare.

– Det är det rättssystemet man har i USA i civila processer. Vi har inte det i Sverige och det är i den andan jag är fostrad. Som jurist är det en värdering de gör som inte hör hemma i min tradition. Har man fått ett straff så…

Hon är fri att tävla från och med i går, hur skulle det kännas att tävla mot henne?

– Vad säger man, det förekommer och det gäller att bara inte tänka på det. Det finns ett regelverk, jag är van att rätta mig efter det. Regelverket är så att har man avtjänat sitt straff så har man det.

”Kanske rimligt med livstidsstraff”

Hur ser du, som jurist, på debatten om livstidsstraff för dopning, är det ett rimligt och proportionerligt straff?

– Det är extremt svåra frågor, det kanske är lättare om man i n t e har skolningen jag har för nu är jag så van med de här tankebanorna. Men tittar man på vilka fördelar man får om man tar anabola steroider, hur den muskeltillväxten lever med och man har nytta av den, så får man utgå från det. Är det tio år så kanske det är ett proportionerligt straff, är det så att du alltid har nytta av det så kanske det ska vara livstid, säger Louise Wiker.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

VM i friidrott 2015

Maraton

Dopning

Friidrott

Friidrotts-VM 2015