Gatlin: ”Jag är död, mamma, jag är död”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Befarade att sprintern skulle ta sitt liv

Foto: Foto: TT
2001 åkte Justin Gatlin fast för första gången.

Justin Gatlin har varit avstängd för dopning två gånger.

Nu avslöjas att amerikanens mamma trodde att stjärnan skulle ta sitt liv den andra gången.

– Jag är död, mamma, jag är död, ska Gatlin ha sagt.

VM:s största snackis är duellen på 100 meter mellan Usain Bolt och Justin Gatlin. Det har målats upp som fajten mellan den onde och den gode, mellan fuskaren och den rena.

Gatlin har testat positivt för dopning två gånger. Den andra gången, för nio år sedan, var amerikanens mamma orolig att han skulle ta sitt liv.

– Allt vi kunde höra var hans skrik när vi pratade i telefon: "nej, nej, nej, nej, jag är död, jag är död". Vi var rädda att han skulle göra något mot sig själv. Vi var i North Carolina och han var i Florida, säger hon i förhör enligt en artikel av journalisten Alan Abrahamson.

– Han skrek. Han skrek och skrek och han körde. Han var i sin bil och han föll ut. Han stannade, föll ut och kollapsade. Han fortsatte bara att säga: "jag är död, jag är död, jag är död. Det är över, det är över. Jag är död, mamma, jag är död”.

Skulle döda tränaren

Artikel avslöjar även andra detaljer. 1 april 2004 spreds en artikel på nätet om att Gatlin, som åkte fast första gången 2001, hade testat positivt på nytt.

Det ska ha gjort Gatlins pappa Willie rasande. Pappan ska ha hämtas sin pistol för att skjuta Gatlins tränar Trevor Graham.

– Det stod att Justin hade testat positivt och Trevor hade lovat att det inte skulle vara något sådant på hans läger. Han skulle ta hand om Justin. Och han visste att Justin redan hade den där andra brottet hängande över honom, berättar mamman i förhör och fortsätter:

– Vi stoppade honom. Min man grät. Han var redo att döda Trevor. Justin gick in på internet och sitter där och kollar och säger: "Pappa, pappa, pappa, pappa, läs i slutet av den. Och i slutet stod det "april, april".

Två år senare testade Gatlin positivt för dopning för andra gången. Han stängdes av i fyra år, men är nu tillbaka bättre än någonsin.

ARTIKELN HANDLAR OM