Köpenhamn kan få Formel 1-lopp

1 av 3 | Foto: Pavel Koubek / TT / TT NYHETSBYRÅN
Markus Ericsson uppvisningskörde F1 i Örebro 2014.

avFilip Durefelt

SPORTBLADET

Formel 1-cirkusen kan hamna i Skandinavien för första gången på 40 år.

Enligt Jyllands-Posten vill organisationen bakom Formel 1 se tre nya städer i tävlingskalendern 2020: New York, London och – Köpenhamn.

Mellan 1973 och 1978 kördes det Formel 1 i den lilla småländska orten Anderstorp. Sedan dess har F1-loppen lyst med sin frånvaro i Skandinavien.

Men om bara tre år kan det vara dags igen – men då hos vår södra granne.

Jyllands-Posten ska ha kommit över en mejlkorrespondens mellan flera av de inblandade i det danska projektet att få F1 till landet. Där skriver de att organisationen bakom Formel 1, Formula One Management, har uttryckt en stor önskan om att få lägga till Köpenhamn i tävlingskalendern.

På besök i december

”I deras (Formel 1-organisationens) strategiplan för 2020 står det helt precist att man satsar på tre nya löp - i New York, London och Köpenhamn, skriver en av de inblandade i projektet, Helge Sander, enligt Jyllands-Posten i ett mejl från den 8 november.

Enligt tidningen skriver Sander dessutom i sitt mejl att direktören för Formel 1-organisationen, Chase Carey, har uttryckt begeistring över det danska budet och att amerikanen och övriga befattningshavare planerar att besöka Köpenhamn i december.

Foto: TV2.DK
Förslaget på hur banan kan sträcka sig.

Där ska de träffa finansministern Kristian Jensen, industriminister Brian Mikkelsen och kulturminister Mette Bock.

Banförslag i somras

I nuläget har varken Danmarks regering eller Köpenhamns kommun meddelat om man stödjer projektet eller ej.

– Vi har gått in och kollat på om vi kan skapa ett konsortium av privata aktörer, så att de kan ha den största delen av finansieringen, har industriminister Brian Mikkelsen sagt till Jyllands-Posten tidigare.

I somras lades ett banförslag fram för ett eventuell lopp i Köpenhamn. F1-förarna kommer, om det förslaget godtas, bland annat att köra över broarna Langebro och Knippelsbro och på gatan Amager Boulevard.

ARTIKELN HANDLAR OM

Formel 1

Motorsport