AIK inför returen: ”Kapabla till att göra de mål som krävs”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Rikard Norling och hans AIK är pressat inför returen.

avDaniel Sörensen

SPORTBLADET

AIK sitter i en prekär sits inför kvalreturmötet mot danska Nordsjälland.

Efter 0–1 senast väntar nu en helt avgörande ”hemmamatch” på Tele2 arenas konstgräs.

– Det är ingenting som gör någon skillnad för vår iver att gå vidare. Men i framtiden tror jag att det är bra för AIK att se till att vi spelar på vår hemmaplan, säger lagets tränare Rikard Norling.

Efter en tung 0–1-förlust borta mot Nordsjälland förra veckan blickar AIK fram emot den extremt viktiga returen i Europa League-kvalet ”hemma” på Tele2 arena.

Världsartisten Justin Timberlake uppträdde på Friends arena i tisdags – därför tvingas den allsvenska serieledaren låna Stockholmskonkurrenternas arena till ödesmötet med danskarna.

– När vi fick reda på det så kände man att det är klart att man vill spela på Friends arena, på gräset, på vår hemmaplan. Men vi har spelat på Tele2 arena tidigare och det har gått bra där också, så man släpper det ganska snabbt, säger AIK-anfallaren Henok Goitom.

– Det känns okej. Det är ingenting som gör någon skillnad för vår iver att gå vidare. Men i framtiden tror jag att det är bra för AIK att se till att vi spelar på vår hemmaplan, fyller tränaren Rikard Norling i.

Inte tränat på konstgräs

Att matchen spelas på konstgräs är inte optimalt för AIK. Nordsjälland däremot är bekväma på underlaget. Deras arena, Right to Dream Park, har plastgräs.

– Jag tror att vi alla ändå föredrar att spela på gräs, så är det ju. Men som sagt, vi har spelat där tidigare, säger lagkaptenen Goitom.

AIK har valt att inte lägga veckans träning på konstgräs, trots arenabytet inför kvalreturen.

Har ni tvingats anpassa laguttagningen nu med tanke på just underlaget?

– Vi fick anpassa den till matchen mot Kalmar (hemma på Friends) på grund av konstgräset på bortaplan mot Nordsjälland. Nu är det konstgräs igen. Mer vill jag inte säga, berättar Norling.

Samtidigt meddelar han att i princip hela truppen är tillgänglig för matchspel, det enda frågetecknet är vänsterbacken Rasmus Lindkvist.

– Läget är faktiskt ganska okej. Vi har inte behövt göra några justeringar eller förändringar på grund av överbelastningar eller skador.

”Dansk fotboll är riktigt bra”

Historiskt sett har AIK haft problem med danska lag i officiella cupmatcher. Boldklubben 1903, Århus GF och Herfølge BK har alla slagit ut det svenska laget från stora europeiska cuper genom åren.

Även Nordsjälland, för tillfället fyra i danska Superligaen, har visat AIK att de danska grannarna är att räkna med.

– Varje match har sitt eget liv av alla de där matcherna som du har fått fram statistik på. Dansk fotboll är riktigt bra, den har legat före svensk fotboll i många fall, säger Rikard Norling.

– Nordsjälland har en ungdomlig entusiasm, de har en god individuell nivå spelare för spelare och en tydlig spelidé.

Glasklara förutsättningar

Förutsättningarna är glasklara inför returmatchen. AIK måste vinna med mer än ett mål för att gå vidare till nästa kvalrunda. Gör Nordsjälland ett mål måste däremot AIK göra tre, på grund av bortamålsregeln.

– Vi behöver vara ganska framåtlutade i vår ambition. Vi är kapabla till att göra de mål som krävs oavsett hur många de gör, säger Norling.

Även Henok Goitom vet vad som krävs för att gå segrande ur detta dubbelmöte.

– Vi ska vara disciplinerade i vårt försvarsspel och försöka med finess och kvalité – och en game plan – att göra mål på dem, säger han.

De har vunnit Europa League på 2010-talet 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM