”Jag blir stämplad som primadonna”

Norska stjärnan om landslagsnobben: ”Står för det”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Roald, Berit / TT

Norska superstjärnan Ada Hegerberg, 23, har valt att nobba landslaget.

Nu berättar hon om reaktionerna.

– Jag blir stämplad som primadonna, men det är helt fel, säger hon till SVT Sport.

Det var efter EM i fjol som Ada Hegerberg, 23, valde att sluta i det norska landslaget.

– Beslutet är inte bara en konsekvens av årets EM, det är även baserat på mina erfarenheter med landslaget under en lång tid, sa Hegerberg.

Superstjärnan – som utsågs till Europas bästa spelare 2016 och som kan ta hem priset även i år – har sedan dess fortsatt att nobba landslaget, som leds av svenske förbundskaptenen Martin Sjögren.

Detta trots att laget har avancerat till VM 2019.

”Står för det”

Nu försvarar hon sitt beslut.

I en intervju med SVT Sport säger hon att situationen är oförändrad och att hon bara vill önska landslaget lycka till i VM och gå sin egen väg.

– Det (att missa VM) visste jag var en konsekvens av mitt val. Att landslaget vinner matcher eller inte förändrar ingenting. Det här beslutet var väldigt viktigt för mig att ta för att kunna vara sann mot mig själv och det jag står för, säger Hegerberg och fortsätter:

– Jag blir stämplad som en primadonna som sätter sig själv före laget och det blir mycket snack om ego, men det är helt taget ur sitt sammanhang och helt fel.

Foto: Efrem Lukatsky / TT

Hon berättar att hennes beslut ”inte togs över en natt” utan att hon tänkte igenom det ”otroligt mycket” innan hon bestämde sig.

Samtidigt har det kommit rapporter om att Hegerberg inte tagit Norges avancemang till VM alltför lätt. Tidigare i veckan skrev norska TV2 att hon blockat flera av sina tidigare lagkamrater på sociala medier.

– Det har jag ingen kommentar till, sa Lyon-stjärnan.

Hon står fast vid sitt beslut om att nobba landslaget. Hon menar att hon var tvungen att avlägsna sig för att inte ”mista sig själv” och för att kunna ”fungera som fotbollsspelare”.

Hon säger att det har gynnat henne att bara kunna fokusera på klubblaget.

– Det som varit positivt är att jag under landslagsuppehållen fått in den träning som jag har tänkt och kunnat jobba otroligt hårt. Jag har tänjt på gränserna rent fysiskt och jobbat mycket med tekniska detaljer. Den träningen har hjälpt mig att på lång sikt klara hela säsongen.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM