Duplantis är åter världsårsbäst

avEmilia Cederholm, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Armand Duplantis, 19, toppar återigen världsårsbästalistan.

Den svenska stavhopparen tog sig över 5,87 på hemmaplan i Baton Rogue, Louisiana, under en collegetävling i natt.

– Jag var väldigt exalterad över att hoppa idag, att det blev ett nytt världsårsbästa är bara som pricken över i:et, jublade ”Mondo” efter tävlingen.

Förra veckan hoppade svenskamerikanske Duplantis 5,83, då världens högsta hopp under året. Men noteringen höjdes efter bara några dagar. Först av polacken Piotr Lisek till 5,85, sedan av amerikanen Sam Kendricks till 5,86, skriver Friidrottsförbundet.

Duplantis gick in på 5,54 i nattens tävling. På 5,67, som han tog i tredje försöket, var han ensam kvar i stavhoppningen. Han höjde då till 5,87 och tog den höjden i andra försöket.

Foto: Twitter

Det nya jättehoppet innebar inte bara att regerande Europamästaren står på tronen över världens bästa stavhoppare, det var även nytt skolrekord och det näst högsta hoppet i USA:s collegehistoria (NCAA).

– Det är inte den största tävlingen globalt sett men det var väldigt speciellt för mig att ha min familj och mina vänner här, alla som har supportat mig på vägen hit var här och tittade. Det gav en annan typ av motivation, säger ”Mondo” i en intervju efter tävlingen.

”Ville jobba på teknik”

Den 19-årige Duplantis avslutade tävlingen med ett misslyckat försök på 5,92 – fyra centimeter över det svenska inomhusrekordet och en centimeter över collegerekordet inomhus.

– Jag var väldigt exalterad över att hoppa idag, jag hoppades på något högt men det var inte mitt största fokus, jag ville jobba på lite teknik och jag tyckte att jag fick ordning på det. Att det blev ett nytt världsårsbästa är bara som pricken över i:et.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM