Fem döda – en sköt sig i huvudet

SPORTBLADET

Stenmarks konkurrenter och vad som hände med dem sedan

De umgicks i världscupen med Ingemar Stenmark och alla de andra stjärnorna.

I dag är fem av dem döda.

En av dem sköt sig i huvudet.

Foto: Fausto Radici tillsammans med Ingemar Stenmark. Den 14 april 2002 begick Radici självmord.

När Ingemar Stenmark en vecka före julafton 1974 vann sin första världscupseger, en slalom i klassiska Madonna di Campiglio, hade han italienaren Fausto Radici bredvid på pallen.

I dag är killen med det stirrande emaljögat död.

Han tog livet av sig.

– En sorglig historia. Att Radici till slut tog livet av sig, säger Stig Strand.

Även tre andra populära skidåkare som tävlade i världscupen tillsammans med Stenmark och Strand är i dag döda.

Fausto Radici var ingen tv-tittarna kunde missa. När Sverige på 1970-talet drabbades av tidig Stenmarksfeber tillhörde italienaren de konkurrenter det snackades om, inte bara för hans begåvning i slalombacken, utan lika ofta var det hans ena öga man kommenterade. Efter en olycka i barndomen var det ersatt av ett öga i emalj, vilket ledde till en egendomligt stirrande uppsyn.

Radici var inte skraj för någon. Han vann två världscupslalom, i Garmisch 1976 och Madonna 1977, och efter skidkarriären följde nya framgångar, nu som direktören för familjen Radicis textilindustri.

– Man märkte redan när han var aktiv att det var affärer som gällde, minns Strand.

Men till slut knäcktes han – av Argentinas kollapsande ekonomi. När Radicis textilfabrik drabbades av stora uteblivna betalningar från kunder i Latinamerika drabbades han av en svår depression. En kväll i april år 2002 tog han saken i egna händer, 49 år gammal sköt han sig i huvudet i ett hörn av en brädgård i Gandino i närheten av Bergamo.

Gustavo Thöni, kollega i det så framgångsrika italienska landslaget, sa efter självmordet:

– Vi kom varandra nära eftersom vi delade rum under resorna. Han var en kämpe, som trots sitt handikapp lyckades nå toppen. Men han var också för evigt som en pojke, med de starka känslor en pojke kan ha.

Thomas Tynander (REPORTAGET PUBLICERADES I SPORTMAGASINETS DECEMBERNUMMER 2007 – DÄR VI LISTAR 82 AV STENMARKS GAMLA KONKURRENTER OCH VAD DE GÖR IDAG)