”Jag är mätt på golf”

Foto: PONTUS HÖÖK
SPORTBLADET

ORLANDO

En av svensk idrotts allra största ser slutet. Efter årets säsong vill Annika Sörenstam planera för ett liv som mamma.

– Jag är ganska mätt på golfen, avslöjar världsettan i en stor intervju med Sportbladet.

– Jag vill ha barn och om vi bestämmer oss för det så är det dags nu. Och jag kan nog inte kombinera det med golfkarriären.

En slösande varm januarisol är på väg ner över Lake Nona, ett välbevarat och exklusivt bostadsområde i sydöstra Orlando, Florida. Annika Sörenstam, 36, håller om nye sambon Mike McGee, 32. De har bara varit hemma ett par dagar efter en veckas skidsemester nära vinterbostaden vid Lake Tahoe, Nevada.

Och Annika har inte rört en golfklubba sedan mitten av december.

Semester från golfen

– Jag packade upp golfbagen igår. Den har varit orörd sen hemresan från Lexus Cup (i Singapore) i december. Det var ju tur att jag inte glömt kvar nån banan i bagen, då hade den varit ganska äcklig i dag, säger hon och skrattar.

Först den 6 februari inleds den tuffa försäsongsträningen inför tävlandet 2007. Då är svingcoachen Henri Reis på plats i Florida, då förbereds försvaret av ännu ett år som världsetta.

Tills dess är det semester.

– Från golfen, i alla fall. Men fram tills träningen börjar är det intervjuer och jobb med mina investeringar vid sidan av, varje dag, påpekar Annika.

Men du har haft riktig ledighet också. Hur var den?

– Jag spelade ju i mitten av december, så det är inte länge sen säsongen tog slut. Sen firade jag julhelgen här i Lake Nona, med Mike och mamma och pappa. Efter det var vi uppe i Ohio där Mike växte upp och jag träffade hans familj och släkt och många av hans gamla vänner. Och han växte upp i en liten, liten plats som till och med var mindre än Bro, där jag bodde. Så nu fick han visa mig sina gamla kvarter, precis som jag gjorde när han var med i Sverige i somras. S

– Sen var vi tillbaka här nere och firade nyår i Orlando och efter det åkte vi skidor i Tahoe, nära Squaw Valley. Men snön var ju inte den bästa, den var tunn...

”Han är bra på alla sätt”

Ni har det bra, du och Mike?

– Ja, vi har det jättebra tillsammans. Han är ju så lugn och bra på alla sätt, svarar Annika och avslöjar sedan:

– Vi får nog börja tänka på att bilda familj i slutet av den här säsongen.

Så snart vill du bli mamma?

– Ja, jag vill ha barn och om vi bestämmer oss för det så är det dags nu. Och jag kan nog inte kombinera det med golfkarriären.

Men kan du tänka dig att spela efter en mammaledighet?

– Jag tror inte det. Jag vet ju inte, jag kanske saknar tävlandet efter tre år, men då har man tappat så mycket att...vad har man för chanser då? Jag vill ju inte komma ut på touren och höra folk säga ”åh, jag kommer ihåg en gång när hon en gång kunde spela och var riktigt duktig”.

Så 2007 kan faktiskt bli din sista hela säsong?

– Ja, men jag blir ju 37 år i höst. Fast samtidigt kan det ju ta flera år att bli gravid, sånt kan man inte planera, och dröjer det blir det väl nåt år till förstås.

Så nu tar du bara en säsong i taget?

– Ja, ett år i taget. Sen får vi se. Jag är ganska mätt på golf...

Du är inte 22 år längre och tycker att du har gjort allt?

– Ja, nästan allt. Jag har varit proffs i 13 år och nu har jag hittat även annat som är roligt att syssla med, satsningar vid sidan av min egen karriär.

– Jag menar...nu har jag precis varit lite ledig och det är ju inte så att jag saknar golfen, precis. Jag visste knappt var min golfbag var, innan jag tog fram den för en fotografering för tidningen Golf World i går.

Vad saknar du i karriären, då?

– En Grand Slam, det är det enda. De fyra stora samma år. Men det blir svårt.

Fick dåliga vanor

– Jag tror ju i och för sig att jag fortfarande kan bli bättre, men frågan är om jag är villig att satsa, för det kräver allt av mig. Det är full satsning eller inte alls, om jag ska spela. Förra året tränade jag knappt någonting och ändå vann jag sex turneringar och slutade trea i penningligan, för golfen finns ju i mig, men att slarva så håller inte i längden.

Tränade du dåligt 2006?

– Första sex månaderna tränade jag ingenting. Men i augusti fick jag börja träna eftersom svingen började bli dålig. Jag hade fått dåliga vanor.

Låter ovanligt för att vara dig?

– Jo. Men det är väl ett tecken på att jag börjar bli mätt på golfen. Så blir det när jag inte längre har något som driver mig.

– Det pratas om att jag ska kunna vinna 89 tävlingar (och ha flest genom tiderna på USA-touren) men då måste jag vinna tio turneringar den här säsongen och behöver ändå tio till för att vara förbi. Det lockar mig inte att ha det som mål.

Känns det inte konstigt att du börjar varva ner. Du har ju alltid fokuserat till hundra procent på din karriär?

– Nej, inte alls. Det känns naturligt nu, om jag ska vara ärlig. Nu ska jag inte tävla på två och en halv månad och folk frågar vad jag ska göra, men jag sitter ju inte hemma och rullar tummarna. Jag gör annat. Jag har ägnat fem, sex timmar åt dagen åt andra projekt ända sedan Singapore.

– Mitt mål de närmaste tio, tjugo åren blir att bygga upp varumärket ”ANNIKA”, med en egen golfskola och bandesign och annat som jag vill utveckla.

Säger världsettan och ler. Den jobbiga tiden runt skilsmässan 2005 är förbi, Annika Sörenstam känner en ny harmoni som klär henne väl.

När intervjun är över glöder himlen över Lake Nona.

Mest prispengar någonsin

Att världens bästa golftjej ser slutet på karriären är med all säkerhet en nyhet som få kollegor på tourerna lär klaga över. Annika Sörenstam har varit rankad etta i världen de senaste sex säsongerna och har spelat in mest prispengar i damgolfens historia.

Om bara något år kan golfkarriären vara över.

Ett nytt liv, som mamma och affärskvinna, tar över.

Annika Sörenstam

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf