Viktiga poäng för Öster och Häcken

SPORTBLADET

Oavgjort i bottenmötet – en seger får båda lagen

Öster och Häcken fick varsin poäng i den viktiga bottenstriden av

fotbollsallsvenskan, efter 1-1 (0-0) på Värendsvallen i Växjö. Ett resultat som Häcken tjänar mest på.

– Jag sade innan att jag skulle vara nöjd med en poäng om Öis förlorade, säger Häckens tränare Reine Almqvist.

På ett kallt Värendsvallen inledde båda lagen tempofattigt och det var inte många passningar i rad som slogs till rätt adress.

– Det var lite hawaii i första halvlek, kommenterar Häckens Teddy lucic.

I andra halvlek blev spelet desto bättre. Och det var Lucic som fick göra första målet i matchen. Hans Berggren kom igenom i Östers straffområde, hemmalagets målvakt Robin Malmkvist rusade ut och fällde Berggren med händerna. Domare Stefan Johannesson blåste helt

korrekt för straff. Teddy Lucic satte bollen behärskat till höger om Malmkvist.

– Jag hade bestämt mig innan, men jag väntade ändå lite för att se åt vilken håll målvakten gick åt, säger Teddy Lucic om sitt straffmål.

Backman utvisad

Strax efter målet blev Östers mittfältare Tomas Backman utvisad, efter att ha fått sitt andra gula kort. Först snackade han till sig en varning och två minuter efter tacklade han mycket fult Häckens Peter Olofsson. Stefan Johannesson tog fram det gula kortet igen, följt av det röda.

– Det var inte roligt att se Backmans utvisning. Men den var solklar, säger Östers tränare Lasse Jacobsson.

Hans tränarkollega i Häcken, Reine Almqvist, fyller i:

– Vi spelade en match som betydde oerhört mycket och då kokar det i huvudet på vissa spelare. Ibland kommer man ett halvt steg för sent, säger Almqvist.

Efter utvisningen trodde många att Häcken, som inlett andra halvlek mycket bra, skulle ta tag i spelet än mer.

Det blev precis tvärtom.

Med ett måls underläge och en man utvisad visade Öster stor moral genom att resa sig och spela positiv och anfallsinriktad fotboll. Med det offensiva spelet kom också chanserna. Det var därför logiskt när kvitteringen kom i den 65:e minuten.

Öster närmast ledningsmål

Mittfältaren Fredrik Gustafson, som gjorde comeback efter skada, slog en lång djupledspassning till den snabbe anfallaren Teafore Bennet,

som tryckte in bollen med vänster vrist. Christoffer Källqvist var på bollen lite men kunde inte förhindra den från att gå i mål.

I den 79:e minuten kom hemmalagets stora chans till tre poäng.

Inhoppande anfallaren Freddy Borg kom fri med Källqvist, men Häckenmålvaktens räddning visade sig vara värd en poäng.

– I det stora hela är jag nöjd med en poäng. Det är skönt att se att vi inte viker ner oss när vi ligger under och har en man utvisad, säger Lasse Jacobsson.

I och med att Öster tog en poäng och att Örgryte förlorade borta mot Gefle så gick Växjölaget upp på lika många poäng som Öis. Häcken har två poängs marginal ner till Örgryte och Öster.

– När jag åkte hit till Växjö sade jag att jag skulle vara nöjd med en poäng och om Öis förlorade. Och så blev det. Nu fortsätter striden för lagen, säger Reine Almqvist.

TT