Försvarar norska stjärnan efter nobben

avPetra Thorén

SPORTBLADET

DRAMMEN. Heidi Weng är på väg att vinna den totala världscupen.

Men efter ännu en motgång i sprinten i Drammen försvann den norska stjärnan snabbt från målområdet och nekade intervjuer.

– Heidi har väl svarat på nog frågor i livet, säger norska damtränaren Roar Hjelmeset.

Heidi Weng hade en fantastisk säsong fram till OS. Hon vann Tour de Ski och kom till Sydkorea som ett stort medaljhopp.

Väl där gick det tyngre. Norskan var inte med i medaljstriderna och blev inte uttagen i det norska stafettlaget.

Tillbaka i världscupen har resultaten varierat. En 26:e plats på sprinten och en femte plats på 10 km klassiskt i helgen i Lahtis följdes upp av en tung motgång på sprinten i Drammen.

Heidi Weng tog sig vidare som sista kvinna från kvalet och åkte ut direkt i kvartsfinalen, som Maiken Caspersen Falla vann (hon vann för övrigt hela sprinten).

Efter loppet gick Heidi Weng genom den mixade zonen. Hon skakade på huvudet och ville inte svara på frågor vilket fick de norska journalisterna att reagera.

– Det var helt tydligt att hon inte ville tala med pressen. De får lära sig att de måste tala när det går bra och när det går dåligt. Och om de inte känner det själva måste ledningen säga till dom, säger Camilla Vesteng, skidexpert på norska tidningen VG.

– Hon kan egentligen bara snacka, hon tar ju hem totala världscupen..., lägger Vesteng till.

”Önskar säkert hon åkt fortare”

Tränaren Roar Hjelmeset försvarade efter tävlingen den norska stjärnan och tonade ner beslutet att bara lämna målområdet.

– När hon har en sådan här dag och är lite besviken kanske hon inte är så intresserad av att prata med folk. Hon hade väl hoppats på bättre i dag, säger han och påpekar:

– Jag tycker att hon var bra under OS när hon inte var så nöjd men ändå tog hon sig bra tid när hon gick igenom mixade zonen.

Han kan förstår Heidi Wengs besvikelse. OS blev inte som hon önskade, men samtidigt går hon mot segern i den totala världscupen.

– Det är säkert mycket trevligare att avsluta säsongen bra, med en bra känsla. Men Heidi ska åka tremilen på söndag och kommer säkert att göra det på ett bra sätt. Vinner hon totala världscupen så har hon varit världens bästa skidåkare den här säsongen, sen önskade hon säkert att hon hade åkt fortare i OS, säger Roar Hjelmeset.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM