150 miljoner i pris – då rasar arrangören

SPORTBLADET

”Annorlunda för Messi”

Singelvinnarna i årets Wimbledon belönas med 11,3 miljoner kronor vardera.

Då rasar arrangören mot skatteregler som inte gör att prispengarna kan öka ännu mer.

– Om Leo Messi kommer hit och spelar en Champions League-final behöver inte betala skatt men Roger Federer måste, säger All England Clubs ordförande Philip Brook till AP.

Totalt 150 miljoner i prispengar får tennisspelarna i årets Wimbledon dela på. Dam och herrvinnaren får i sin tur drygt 1,3 miljoner kronor var. Men arrangörerna på All England Club är inte nöjda.

Tar hjälp av F1

– Ledande sportarrangemang som Wimbledon handlar om kvalitén på spelarna som visar upp sig. Det är viktigt att vi kan erbjuda prispengar som motsvarar både biljettförsäljningen de ger tävlingen och deras otroliga spel på planen, säger All England Clubs ordförande Philip Brook.

Arrangören har nu tagit hjälp av Formel 1-chefen Bernie Ecclestone i sina försök att påverka den brittiska regeringen att förändra skattepolitiken. Drömmen är att prispengarna i turneringen blir skattefria.

Ökar publikkapaciteten

– Om Leo Messi kommer hit och spelar en Champions League-final behöver inte betala skatt men Roger Federer måste. Vi tror att det är ett hinder för Wimbledon när det gäller att locka hit folk, säger Brook.

Samtidigt verkar biljettförsäljningen inte vara något problem. Kapaciteten ökas till årets turnering från 37 500 till 38 500.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis