”Han älskade det”

SPORTBLADET

Kenny Bräcks vän Dan Wheldon död i natt: ”Han älskade att köra”

1 av 2 | Foto: vänner Dan Wheldon och Kenny Bräck tävlade ihop under flera år i början av 2000-talet.

Kenny Bräck sörjer sin vän.

När Dan Wheldon, 33, i går omkom i en tragisk dödskrasch tappade Bräck en gammal kollega och tävlingskamrat.

– Han älskade att köra racerbil och vigde sitt liv åt det, säger Bräck till Sportbladet.

Sent i går kväll, svensk tid, omkom den engelske Indycar-föraren Dan Wheldon i en tragisk olycka i Las Vegas. Den tidigare racingföraren Kenny Bräck fick dödsbeskedet av bekanta på plats på tävlingsbanan.

– Jag kände honom väl eftersom vi tävlade ihop, säger Bräck.

”En liten community”

Under Bräcks aktiva karriär, som pågick fram till hans otäcka krasch 2003, körde de för samma billeverantör och lärde känna varandra.

– Racingen är ett litet community om man ska vara ärlig. Det är inte så många som kör på den nivån, så det blir så att alla känner alla.

Senast de två träffades var i samband med Goodwood Festival of Speed i somras.

– Vi pratade som alla andra gör i racingbranschen, om olika möjligheter och saker inom branschen. Dan var en kille som alltid ville veta en massa om saker och ting, jag har ju gått igenom Indycar-racingen och racing-businessen och han var en kille som var lite yngre än mig så han var alltid intresserad av att lära sig vad andra visste som han kanske kunde ha nytta av. Det var såna saker vi diskuterade.

Det var sista gången de två träffades. Vid en massiv krasch, med 15 bilar inblandade, omkom Dan Wheldon som sportens första dödsfall sedan 2006.

”Den är riskfylld”

– Det är en del i sporten. Jag är av den åsikten, om jag sätter mig in i hans situation, att han gjorde det han älskade och han gjorde det till hundra procent. Vi får hoppas att hans familj och anhöriga kan relatera till den kärlek han kände för sporten.

Får du flashbacks till din krasch när sådant här händer?

– Nej, det får jag inte direkt. Jag gör inga jämförelser så, det är omöjligt. Det är bara att konstatera att Indycar-racingen är riskfylld, så är det bara. Det går inte att komma undan det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport