”Glad att jag inte slog ihjäl mig”

SPORTBLADET

Baryard nära svår olycka

Vinnaren för ursäkta. Världscupen i Helsingfors blev Malin Baryard-Johnsson show.

Först sköts hon ur sadeln. Sedan hängde hon på sidan i full galopp, hoppade tre hinder utan stigbyglar – och red i mål som trea.

–  Jag är glad att jag inte ramlade av och slog ihjäl mig, säger hon.

Nio av de 37 startande i söndagens världscuphoppning red felfritt i grundomgången och gick till omhoppning. Malin Baryard-Johnsson och hennes häst Reveur ”Räven” de Hurtebise var sist ut.

De tre första hindren gick hur säkert som helst. Men på det fjärde, en kombination med en mastig oxer som andra hinder, höll det på att gå helt åt skogen.

Hästen skenar nästan

– Vi kommer infarande på a-hindret, Räven tittar till på något, tvekar och landar lite tomt, berättar Malin.

– Då står oxern där så långt ifrån. Jag tänker att det här klarar vi inte och klämmer till för att han ska hoppa och hoppar gör han, med besked. Han sköt mig helt ur sadeln.

Det var ett ögonblicks verk men högt där uppe i luften svär Malin för sig själv. Sedan landar Räven, Malin tappar balansen och hamnar utanför sadeln med bara högerbenet kvar över hästen som får lite panik och näst intill skenar.

Bara att klamra sig fast

Det var många tankar som blixtrade förbi under hjälmen på Malin i de sekunderna.

– Fan också nu flyger jag, hann jag tänka. Sedan får jag tag i martingalen och kommer upp i sadeln.  Då har jag inga stigbyglar och tänker jag måste få tag i dom. Det går inte och Räven bara springer.  Jag tänker att jag måste lägga en volt, men ångrar mig. Man kan inte lägga en volt i en världscup. Det är bara att klamra sig fast och hoppa.

Stigbyglarna hänger och slänger, men Malin sitter som klistrad och Räven hoppar i mål felfritt och på tredje snabbast tid.

Utan malören hade hon varit snabbare än vinnaren Pius Schwizer, Schweiz, är hon själv helt säker på.

Nu plockade hon ändå värdefulla världscuppoäng och ligger efter två omgångar femma.

Angelica Augustsson  hade ett oturligt nedslag i grundomgången med Mic Mac du Tillard men bäst tid. Hon slutade tia och ligger trea i världscuptabellen.

Peder Fredricson/Arctic Aurora Borealis fick också ett lätt i slag men hade en sämre tid och slutade på 17:de plats.

Den tredje omgången av världscupen rids i Lyon nästa söndag. Dit åker Malin Baryard, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport