Körde ihjäl sig på väg mot miljonbonusen

SPORTBLADET

Dan Wheldon skulle ta sig från sista - till förstaplats

Dan Wheldon satsade allt på att vinna miljonbonusen.

Det blev hans död.

I säsongsfinalen av IndyCar så handlar det om två saker - mästerskapet ska avgöras och om någon kan anta och vinna utmaningen GoDaddy IndyCar Challenge. Det betyder att en förare får ett wild card, han får starta sist och om han vinner får han en bonus på fem miljoner amerikanska dollar.

Den får han sedan dela med ett fans som lottats fram.

– Det är en stor dag i dag, 5 000 000 står på spel. Nu drar jag till banan, skrev Dan Wheldon på twitter när han åkte i väg till tävlingen i Las Vegas.

”Vi vet att det är möjligt”

I år hade Dan Wheldon ingen fast styrning i IndyCar 2011, han ersattes av JR Hildebrand hos Panther Racing inför säsongen. Trots det kom britten Wheldon tillbaka och vann överraskande klassiska Indy 500. Efter det fick han chansen att han anta utmaningen GoDaddy IndyCar Challenge  i finalen av IndyCar i Las Vegas. Om han var först över mållinjen så skulle han få dela på fem miljoner dollar med ett fan som lottats fram.

– Jag har alltid varit en racerförare som drivs av att vinna, det är därför som jag är så spänd på att testa GoDaddt Indy Challange. Vi har snackat om detta ett tag nu och vi vet att det är möjligt, skriver britten i sin sista blogg åt USA Today.

– Lägg till att jag startar längst bak så får du en härlig show och om du inte kan vara på plats och se all glitter och glamour i Las Vegas och njuta av en härlig dag på banan så kan du se det på TV. Jag garanterar att du inte kommer att ha tråkigt och någon kan också bli riktigt rik.

Hade precis skrivit nytt kontrakt

I går morse skrev han även skrivit ett nytt kontrakt som skulle säkra familjens framtid ekonomiskt och hans egen framtid i Indycar. Han skulle göra comeback på heltid och ersätta storstjärnan Danica Patrick hos Andretti Autosport när hon nu byter till NASCAR.

Men det blev ingen riktig comeback i Indycar, Dan Wheldon omkom efter en masskrasch på det tolfte varvet.

– Han var en nära vän till mig och i morse så undertecknade vi båda kontraktet, säger stallchefen Michael Andretti till ESPN.

– Vi hade stora planer för framtiden och vi ville ha riktigt roligt tillsammans. Men det är en del av vår sport, vi vet alla om vilka risker som finns när vi sätter oss i bilen. Trots det så gör det så ont, för tyvärr kommer det alltid att finnas dagar som denna. Det är hemskt sorgligt, men det är bara att acceptera.

Dan Wheldon blev 33 år och efterlämnar sig hustru och två sönder, födda 2009 och 2011.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport