Matchfixning

Nu ska regeringen rensa i bonusträsket

Av: 

Linus Hedrén

Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi.

SPORTBLADET

Många spelare har gått i bolagens snåriga bonusfällor.

Från och med nästa år ska det bli bättre.

– Det här är den största förändringen någonsin på det här området, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen beslutade i dag om propositionen ”en omreglerad spelmarknad”. Förslaget innebär flera förändringar, bland annat en helt ny lag mot matchfixning. Dessutom ska ett licenssystem införas. Alla bolag som vill verka i Sverige måste söka licens.

Om man går in på en spelsajt som inte har licens ska man få ett varningsmeddelande, men det kommer inte att vara brottsligt spela där.

– Däremot blir man skatteskyldig. De som bedriver en sådan verksamhet, till exempel med reklam, de begår en brottslig handling men inte spelaren. Vi inför även en möjlighet att gå in med betalningsrestriktioner, att stoppa transfereringar, säger Shekarabi.

Får vassare verktyg

Lotteriinspektionen förstärks och blir Spelinspektionen och myndigheten får fler och vassare verktyg. Om bolag som beviljats licens inte uppfyller kraven kan spelmyndigheten använda olika verktyg, till exempel böter, och även dra tillbaka licensen.

Med den nya spelmarknaden vill regeringen även rensa i bonusträsket.

– Med det här förslaget ska man ge information om risker i samband med att bonuserbjudanden ges och det ska bara vara tillåtet vid första speltillfället. Det har gjorts en skärpning av regelverket för att man ska inte kunna använda bonusar för att behålla spelare som är i riskzonen, säger Shekarabi.

Var det aktuellt att förbjuda bonusar helt?

– Vi lekte med tanken att helt förbjuda bonusar men landade i att det här är mer välavvägt.

Sportbladet har skrivit flera artiklar om hur spelare lurats in i bonusfällor, något civilministern tagit del av.

– Det visar ju att den här marknaden måste kontrolleras. Staten måste återta det som man är skyldig att göra, skydda konsumenterna. Den här reformen behövs och det finns allvarliga problem. Vi kan inte ha en oreglerad marknad, det säger sig självt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Nya lagen – så påverkas ditt spelande

ÄMNEN I ARTIKELN

Matchfixning

Ardalan Shekarabi

Lotteriinspektionen