Armand Duplantis

Tillåts tävla - trots hot om avstängning

avLove Lindqvist

I helgen inleder svenske Armand ’Mondo’ Dublantis utomhussäsongen på allvar med tävlingen Texas Relays.

Det efter många om och men.

Bråk med förbundet, kampanjer på sociala medier och affischering har lett till att den svenske supertalangen får tävla.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR≈N

Förra året slog Mondo Duplantis igenom med buller och brak.

Supertalangen hoppade 5.90, nytt juniorvärldsrekord, en höjd som hade räckt till ett VM-silver.

Hoppet genomförde han på tävlingen Texas Relays, något som orsakade stora problem för Duplantis då han egentligen inte fick tävla.

Mondo tävlar för sin skola, Lafayette High, och enligt det amerikanska regelverket får inte High School-elever delta i elittävlingar utomhus.

Starten på utomhussäsongen

Duplantis fick en varning efter förra årets Texas Relays men tilläts tävla i internationella tävlingar för Sverige.

I år tänkte däremot inte LHSAA (Louisiana High School Athletic Association) se genom fingrarna och förbjöd Mondo från att delta i tävlingarna. Texas Relays är en stor utomhustävling där många amerikabaserade friidrottare inleder sina tävlingssäsonger.

I år ställer dessutom världshopparen Renaud Lavillenie upp, mycket för att få hoppa mot Duplantis, skriver Friidrott.se.

Enligt Mondos pappa, Greg Duplantis, hade hans son ställt upp i tävlingarna oavsett vad LHSAA sade, något som hade inneburit att Mondo tävlat klart för Lafayette High.

#FreeMondo

Hotet om avstängning uppmärksammades i amerikansk press och fick stor spridning på sociala medier, skriver förbundets hemsida.

Mondo-supportrar startade hashtagen #freemondo och twitterkontot Pole Vault Power la ut en bild på en stor reklamskylt som uppmanade till Duplantis friigivning.

Till sist lyssnade LHSAA på kritiken och tillåter nu Mondo tävla i Texas i helgen.

”Tack till alla som har kämpat för att jag ska få tävla i Texas Relays Det skulle aldrig hänt utan er hjälp”, skriver Armand ’Mondo’ Duplantis på Twitter.

En anledning till varför fortsatt tävlan för Lafayette High är så viktigt är att han vill tävla i en sista stor tävling för skolan i maj.

ARTIKELN HANDLAR OM